Finskan är en del av Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

16 Januari 2009. Invigningen av Märkesåret 1809, som högtidlighåller att det var 200 år sedan Sverige och Finland skildes åt, började med en skräll.

Sverige borde be om ursäkt för behandlingen av sin finskspråkiga befolkning under stora delar av 1900-talet, skrev Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i DN.

Låg status

I norrbottniska skolor förbjöds tornedalsfinska elever att tala något annat än svenska. Föräldrar uppmanades att bara prata svenska med sina barn. Det var en ”politisk sanktionerad insats för att utplåna finskan”, skriver Maria Wetterstrand.

Än i dag är finskans status låg i Sverige, trots att 440?000 människor med finländsk bakgrund bor här.

Annat läge i Finland

Finlandssvenskar på besök får ofta höra att de ”talar så bra svenska”, trots att svenska är deras modersmål.

I Finland är det annorlunda. Där finns 265?000 finlandssvenskar. Alla barn läser svenska i skolan och svenskspråkiga har rätt till samhällsservice på sitt modersmål.

Det finns statliga radio- och tv-kanaler på svenska.

”Vi frågar oss självkritiskt om det officiella Finland har talat tillräckligt för finländarnas språkliga och kulturella behov i Sverige”, sa Finlands statsminister Matti Vanhanen i Sveriges riksdag i går.

Ändra attityd

Han hoppas att Sverige möter förväntningarna hos dagens sverigefinländare, och kommer ihåg finlandssvenskarnas ställning i Finland.

Om det inte blir någon ursäkt, måste det bli en attitydförändring.

Sverige måste göra sig av med föreställningen att svenskan är lite finare och lite bättre. Finskan är en del av Sverige, varken mer eller mindre.

ÅP

Publicerad: