Mejla

Fredrik Virtanen

Klassklyftor försämrar även medelklassen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Juholt måste kliva in i matchen, han måste bli aggressiv

Moderaterna anser att ökade klassklyftor är bra för Sverige. Utmärkt, det kanske de har rätt i, låt oss diskutera saken.

Men det vill inte Moderaterna. Moderaterna har inte stake nog att stå för sin politik. Då skulle man skrämma bort sina nya medelklassväljare. Det är direkt oanständigt. Men kanske kan vi inte begära intellektuell heder av en slug korvgryts­fantast från Täby.

Därför bär Socialdemokraterna ansvaret för att medelklassen tror att Moderaterna blivit ett arbetarparti. Fredrik Reinfeldt har sluppit undan med snälla ögon och floskler om ansvar.

Oppositionen har varit svag, mesig och bortrest. Ännu sämre blev det när Håkan Juholt och Tommy Waidelich föreslog en skuggbudget som nästan kunde ha varit högerns.

Juholt måste kliva in i matchen, han måste bli aggressiv, han måste tvinga Reinfeldt att sluta behandla politik som en reklambyrå. Juholt måste få Reinfeldt att förstå att en regering har ett djupt, starkt ansvar att kommunicera sanningen till medborgarna, inte att komma med fluffig retorik, inte att behandla ord som enbart propagandavapen.

I artikelserien ”M-märkt land” i borgerliga Svenska Dagbladet säger Kjell Östberg, professor i samtidshistoria, mycket tydligt hur klassklyftor är M-ideologi:

”Genom att tala för sänkta löner i branscher med hög arbetslöshet, sänkta ungdomslöner eller en låg­avlönad rut-sektor, och samtidigt en skattepolitik som gynnar hög­avlönade och missgynnar till exempel pensionärer, sjuka och arbetslösa, verkar man för större permanenta klyftor.”

Helt korrekt. Däremot har Östberg fel när han säger att ”I den reinfeldtska retoriken och den borgska teorin är just ökade klyftor, till exempel sänkt a-kassa eller försämrade sjukförmåner, en viktig del”.

Den ”reinfeldtska retoriken”, som han lärt av pr-snillet Per Schlingmann, är ju en helt annan. Den slölyssnande medelklassen hade inte röstat fram Reinfeldt om han sagt som det var – om inte av solidariska så av rent egoistiska skäl.

Medelklass-Svensson har det gott, gillar sina 25 procents inkomstskatt, men vill inte ha klassklyftor. Klassklyftor försämrar även medelklassens liv. Mobbning är klassklyftor. Våldsbrott är klassklyftor.

Hälsa är klassklyftor. Näthat är klassklyftor. Och så vidare.

Det finns väldigt få frizoner av ”Solsidan”-typ där underklassens problem inte spiller över på medelklassen. Vi lever här i Sverige, tillsammans.

Juholt måste, redan i den stora partiledardebatten i SVT i morgon, i stället för att hoppa av den, få högern att stå för sin politik och säga: ”Vi är för klassklyftor, vi

menar att de är bra för Sverige”.

Det finns ju en möjlighet att det stämmer. Men eftersom de mörkar verkar det som att de inser att folket inte håller med. Det är lite som att Reinfeldt skäms för sin politik, är det inte?

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN