Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Han förde in kreativiteten - nu är det dags för etiken

Publicerad 2011-10-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Apples grundare och tidigare vd Steve Jobs är död. Cancer i bukspottskörteln tog hans liv. Man vet att det inte är någon dussindirektör som gått ur tiden när den amerikanska presidenten offentligt uttrycker sin beundran.

– Han var en av de största amerikanska innovatörerna, modig nog att tänka annorlunda, djärv nog att tro att han kunde förändra världen och begåvad nog att göra det, sa Barack Obama i sina kondoleanser.

Steve Jobs blev 56 år gammal och världen uttrycker respekt på samma sätt som Obama. Finns det något vi älskar är det passionerade underdogs, oppfinnarjockar som vinner framgång. Särskilt om de dessutom gör det genom att revolutionera hela sin bransch.

Och det gjorde Steve Jobs. Efter sig lämnar han en rad produkter som kommit att förändra våra liv. Var och varannan människa har nu hela internet i sina fickor och händer, förpackade i stilrena platsaskar med namn som Iphone och Ipad. Men förra året begick 16 arbetare självmord vid Apples leverantörsfabrik i södra Kina. Orsaken är det hårda arbetsklimatet. Leverantören skrev då in en klausul i anställningskontrakten där arbetarna fick lova att inte begå självmord. Nu är förvisso klausulen borta, men arbetsvillkoren har inte förändrats. Enligt en Hongkong-baserad arbetsrättsorganisation arbetar de anställda vid fabriken 100 timmar övertid per månad för att över huvud taget få ihop till en lön som går att leva på.

Enligt ett reportage i Dagens Arbete bor de anställda i personalbostäder med tolv personer i varje sovrum. Arbetarna gör nitton nattskift på raken utan en enda ledig dag. I Demokratiska Republiken Kongo beräknas fyra miljoner människor ha mist livet sedan 1998. Soldater driver folk på flykt, våldtar kvinnor och bränner byar, men letar inte efter militära mål utan efter gruvor. Den internationella elektronikindustrin begär coltan, guld, tenn och volfram för att framställa produkter som din Iphone. Kritiken från människorättsorganisationer mot bland annat Apple har inte varit nådig. Miljögrupper menar att Apple är särskilt hemlighetsfulla kring vilka de jobbar med efter som deras underleverantörer direktorsakar miljöförstöring i Kina.

Vi som konsumenter har rätt att veta om produkterna vi köper i någon fas har bidragit till krig, självmord och förgiftade vatten. Övergreppen kan inte fortsätta medan vi pratar i mobiltelefonen om annat. Apple har redan revolutionerat hur vi ser på modern teknik genom design och kreativitet. Nu är det dags att de gör något åt etiken.