Avtackning med politiskt vakuum

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Landet är i desperat behov av en opposition”

Tack och adjö Mona Sahlin lämnar jobbet som statsminister för S. Men hon kan fortsätta att följa den politiska debatten i I-paden som hon fick i avskedsgåva av statsminister Reinfeldt.
Tack och adjö Mona Sahlin lämnar jobbet som statsminister för S. Men hon kan fortsätta att följa den politiska debatten i I-paden som hon fick i avskedsgåva av statsminister Reinfeldt.

Partiledardebatter i skuggan av ett val blir lätt lite avslagna. Gårdagens drabbning i riksdagen blev inget undantag.

Väljarna har ju fällt sitt omdöme, och som om inte det vore nog blev debatten ett slags avslut för minst två av deltagarna. Det bestående minnet kommer nog att vara avtackningen av Mona Sahlin och Maria Wetterstrand.

En gedigen och väl genomgången politisk värnplikt, sa Reinfeldt om Sahlins karriär.

Det är begripligt. Partiledarkretsen är begränsad, och att tacka en avgående kollega tillhör god ton.

Färre sysselsatta

Ändå är det illa att den politiska debatten just nu tycks ha tagit time out i väntan på en ny laguppställning. Landet har nämligen problem som måste diskuteras, och Mona Sahlin försökte faktiskt lyfta det viktigaste. Sverige saknar en politik för full sysselsättning.

Antalet sysselsatta är trots högkonjunkturen mindre än när den borgerliga regeringen tog över. Antalet arbetslösa är större, långtidsarbetslöshet och utslagning växer. Ändå börjar det synas bristtecken på arbetsmarknaden.

Jäser av stolthet

Då talades det om massarbetslöshet och utanförskap. Nu jäser regeringen av stolthet.

Regeringens svar är lägre skatter för den som har ett arbete, och sämre trygghet för den som inte kan eller får arbeta. En uppmuntran, förklarade Reinfeldt i går.

Det fungerar inte. I alla fall inte för alla som har svårt på arbetsmarknaden. I veckan konstaterade till exempel en forskarrapport att a-kassans regler om deltidsstämpling förhindrar människor att jobba. De långtidsarbetslösa i fas 3 – också Reinfeldt tycker att namnet är förfärligt – blir fler, och kommunernas skenande socialbidragskostnader speglar misslyckandet.

Reinfeldt talade – som han brukar – om ödmjukhet, men hävdade i nästa andetag att det som gjorts varit ”historiskt”. Kursen ligger fast.

Det är därför landet så desperat behöver en opposition. Det behövs en politisk kraft som ifrågasätter regeringens ointresse för kvalificerade utbildningsinsatser och rehabilitering. Och det behövs någon som säger att utanförskapet inte försvinner därför att den som är sjuk eller arbetslös också förlorar sin ersättning.

Sahlin lovade

Men framför allt behövs det ett alternativ som vågar ställa upp full sysselsättning som politikens viktigaste mål.

Mona Sahlin lovade i går å sin efterträdares vägnar att socialdemokratin aldrig kommer att vänja sig vid massarbetslösheten.

Vem det än blir gör hon eller han klokt i att hålla det löftet.

Aftonbladet
Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN