Tobias Billströms förlorade heder

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dubbelspel Det kommer bli svårt för Tobias Billström att med hedern i behåll trassla sig ur dubbelspelet kring migrationspolitiken. Här en bild från en utvisning från Migrationsverkets förvar i Märsta.
Dubbelspel Det kommer bli svårt för Tobias Billström att med hedern i behåll trassla sig ur dubbelspelet kring migrationspolitiken. Här en bild från en utvisning från Migrationsverkets förvar i Märsta.

22 JANUARI 2011. Wikileaks

I går avslöjade Svenska Dagbladet att utrikesminister Carl Bildt (M) och migrationsminister Tobias Billström (M) vid ett möte med USA:s ambassadör i Bagdad 2007 diskuterat irakiska flyktingar i Sverige. I den hemligstämplade amerikanska ambassadrapport, som läckt ut via Wikileaks, står att läsa:

”Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik.”

De ska ha beskrivit irakiska flyktingar som ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”.

Svårt för Billström

Ett titthål in i de slutna rum där svenska regeringen formulerar och motiverar sin politik. En världsbild och människosyn långt från den officiella retoriken.

Det kommer bli svårt för Tobias Billström att med hedern i behåll trassla sig ur dubbelspelet kring migrationspolitiken.

I Sverige har hittills statsministern sagt de rätta orden: det öppna samhället är värt att försvara, vi får inte dela in människor i vi och dom.

Detta har varit viktigt. För när språkbruket börjar hårdna är det ofta en föraning om ett skifte även i politiken.

Det ser vi i Danmark. Där har Moderaternas och Folkpartiets systerpartier redan genomfört en stor del av främlingsfientliga Dansk Folkepartis flykting- och invandringspolitik.

Fränare retorik

Även i Sverige öppnas för en ny och fränare retorik. Redaktören för den nyliberala tidningen Neo, Paulina Neuding, skrev för en tid sedan i amerikanska The Weekly Standard en uppmärksammad artikel med rubriken ”Välkommen till Ramallmö”. Beskrivningen att Malmö blivit som staden Ramallah på Västbanken följs av påståendet att Rosengård blivit symbol för ”det faktum att för många av landets arabiska invandrare tagit med sig antidemokratiska värderingar från sina hemländer”.

Ledarskribenten på Svenska Dagbladet, Per Gudmundson, skrev efter självmordsattentatet i Stockholm på sin blogg: ”En martyr dör som bekant med ett leende på läpparna. Avgör själv hur det gick med att komma till paradiset.” Han illustrerade med en ansiktsbild på självmordsbombarens lik.

De skrämmer

Dessa strömningar skrämmer. Regeringen har hittills hållit sig på rätt sida anständighetsgränsen. Men uttalandena Bildt och Billström gjorde i Bagdad förskräcker.

Ansvaret vilar nu tungt på Fredrik Reinfeldt att visa att hans stolta ord verkligen betyder något.

Gör han inte det kan vi snart få en dansk situation i Sverige. Och det vill han väl inte?

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.