Mejla

Eva Franchell

JÄGARNA 3

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I bioaktuella filmen ”Jägarna 2” går männen sin egen väg. De struntar i regler, kvinnor och allmän hyfs och gör upp på egen hand.

Till slut står de där man mot man, Rolf Lassgård mot Peter Stormare. Ensamma, svettiga och skitiga gör de upp på kanten till en forsande älv, a man’s got to do what a man’s got to do.

Ungefär som i den svenska avtalsrörelsen.

”Gränsen har nåtts”

Där är det männen i industrifacken som struntar i LO:s styrelseförslag och går sin egen väg. Det är de breda grabbarna i IF Metall, GS (skogsfacken) och Livs som inte vill acceptera LO:s jämställdhetspotter. I årets avtalsrörelse vill de helt enkelt ha mer än kvinnorna

i Handels och Kommunal.

– Nu har gränsen nåtts, som metallordföranden Stefan Löfven uttrycker det i en Youtubefilm på den egna hemsidan.

Man skulle nästan kunna kalla den för Jägarna 3.

En verkstadsarbetare som gått industriprogrammet i gymnasiet tjänar i genomsnitt 25 000 kronor i månaden. En barnskötare som gått treårigt gymnasium tjänar 20 390 kronor. I årets avtalsrörelse vill LO jämna ut den skillnaden genom att ge barnskötarna i Kommunal en extra hundralapp i månaden. Stefan Löfven tycker att de kan nöja sig med hälften.

”Köper egna fördelar”

Kraven från industrifacken fick LO:s förre avtalssekreterare, tidigare arbetslivsministern Hans Karlsson att hoppa av sitt uppdrag som medlare i Medlingsinstitutet häromdagen.

– Det är trist att behöva misstänka att IF Metall köper egna fördelar och betalar med de lågavlönade kvinnornas möjligheter, skriver han i en debattartikel i Östran.

Dröjer 90 år till?

Även om den stora uppgörelsen står inom LO, ska även tjänstemännen i Unionen och Sveriges ingenjörer ha sina roller i Jägarna 3. De sistnämnda har alltid gått sin egen väg och de har aldrig haft några jämställdhetspotter.

I veckan är det 90 år sedan vi fick kvinnlig rösträtt i Sverige. Men än i dag är det inte självklart att samma jämställdhet ska råda även på arbetsmarknaden. Tvärtom har Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund räknat ut att om Metall och grabbarna får bestämma kommer det att dröja ytterligare 90 år innan vi uppnår rättvisa löner.

Reporter: Eva Franchell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN