Reinfeldt visste att sjuka skulle drabbas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

fick skulden Som socialförsäkringsminister ville Cristina Husmark Pehrsson mildra fallet för utförsäkrade. Statsminister Fredrik Reinfeldt lyssnade inte utan bytte ut henne efter valet.
fick skulden Som socialförsäkringsminister ville Cristina Husmark Pehrsson mildra fallet för utförsäkrade. Statsminister Fredrik Reinfeldt lyssnade inte utan bytte ut henne efter valet.

FREDAG 1 JULI 2011. Sjukförsäkringen

Göteborgsposten kunde i går berätta om ett hemligt PM, upprättat på socialdepartementet just före jul 2009. Där beskrivs något av det spel i regeringskansliet som föregick beslutet om de nya sjukförsäkrings­reglerna.

Det händer vid sämsta möjliga tillfälle, i alla fall för regeringen.

I dag är riksdagen extra­inkallad för att mildra effekterna för dem som drabbats hårdast av det nya systemet.

De borgerliga riksdagsledamöterna har gjort allt för att ­sabotera beslutet, med ett ­argument. De förändringar som ­oppositionen föreslår är inte tillräckligt utredda.

Det faller platt när vi vet hur det nya sjukförsäkrings­systemet kom till.

Det handlar om moral

I korthet visar dokumentet att regeringen visste att reglerna skulle få förödande konsekvenser för enskilda människor, men att man bortsåg från det.

Det visar också att den då­varande socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson försökte övertyga ­finansdepartementet att mildra reglerna, utan resultat. ­Regeringen har fått kritik för att den struntade i varnings­signalerna, och uppgifterna om interna strider har förekommit tidigare.

Nu finns det svart på vitt.

Göteborgspostens avslöjande ställer också frågor om ­moral.

Statsminister Reinfeldt säger att det aldrig varit meningen att enskilda skulle drabbas av ”orimliga” effekter. I sin regeringsförklaring i höstas utlovade han ödmjukhet, och att se över ”icke avsedda konsekvenser”.

Struntade i följderna

Nu vet vi alltså att Reinfeldts regering fattade beslutet, väl medveten om vad som skulle hända.

Vad är det för en regering som driver igenom beslut trots att man vet att de kommer att krossa vardagen för många människor, och som sedan har mage att tala om ödmjukhet?

Vad är det för politik att först med öppna ögon fatta ett beslut, och sedan spela överraskad av det lidande som blir resultatet?

Dokumentet leder också till frågor om statsministerns sätt att hantera sina närmaste medarbetare. Det visar att Cristina Husmark Pehrsson försökte varna. Utan effekt.

Lät Husmark ta stöten

Vägen Anders Borg stakat ut skulle följas. Också om den ledde rakt ut i avgrunden. Sådan är hackordningen i regeringen.Ändå lät Reinfeldt Husmark Pehrsson ta stöten när konsekvenserna av det nya systemet väckte människors vrede. Efter valet betraktades hon som förbrukad och byttes ut.

Statsministern och hans ­finansminister skulle till varje pris hållas borta från en misslyckad reform, även till priset av en lojal och mångårig med­arbetare.

Vad är det för en människa som gör på det viset?

Vad är det för ett ledarskap?

En del av svaret kan vi ana i dagens avslöjande.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.