Ledare

KD är kvar i underlivet

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

inte okej? ”Jag tycker INTE det är ok att sprida löspenisar”, skrev Annelie Enochson (KD) om Prideparaden och gick till storms mot ”dekadensen”. Hon säger sig representera partiets ”kärnväljare”. Hon verkar ha rätt.
inte okej? ”Jag tycker INTE det är ok att sprida löspenisar”, skrev Annelie Enochson (KD) om Prideparaden och gick till storms mot ”dekadensen”. Hon säger sig representera partiets ”kärnväljare”. Hon verkar ha rätt.

LEDARE

LÖRDAG 2 JULI 2011. KD:s riksting

I dag avslutas Kristdemokraternas riksting. Att döma av medie­bilden har 287 ombud ägnat tre dagar i Umeå åt det som engagerar mest: underlivsfrågor.

Partiledningen ville sätta ­ljuset på de nygamla profilfrågorna om barn, familj och unga.

Men partimedlemmarna ­ville prata om sex. Företrädesvis hur och med vem andra människor bör göra vad. Inget annat kan på samma sätt ge rosor på ­kinderna och den där speciella KD-­lystern i ögonen.

Ändå hade partiet chansen att lämna det gamla bakom sig.

Visar tydligt var de står

Motionen om att ta bort kravet på tvångssterilisering vid könsbyte blev en viktig symbol. Det låter ganska självklart att ingen ska tvångssteriliseras i Sverige. Men sådan är lagen, även om de flesta nog trodde det var något som hörde 30-­talet till.

Partistyrelsens agerande är talande för vilket slags parti KD egentligen är.

Yttrandet över motionen är längre än motionen. Första ­meningen, efter formalian, ­lyder: ”Transsexualism är en könsidentitetsstörning och klassas som en diagnos enligt WHO:s sjukdomsklassifikationssystem.”

”Dom där är ju sjuka”, på vanlig svenska.

Begränsa rätten till abort

Folkhälsominister Maria Larsson försvarade sedan tvångssteriliseringen i debatten. Och vann.

Dessutom anser hon att det inte är något tvång, eftersom det är frivilligt att byta kön. Som att könsidentitet eller sexuell läggning är något man väljer. Som man väljer kläder. Om man i stället väljer en annan köns­identitet slipper man ju tvångssterilieras. Så vad är problemet?

Riktigt unkna var också ­motionerna om att begränsa rätten till abort. Fosterdiagnostik jämförs med ”Tredje rikets massmord”. I en motion ­beskrivs tillvägagångssättet vid en abort ingående: ”Efteråt ­behöver man ibland också göra en skrapning för att få bort resterna från moderkakan.”. Krav framförs på att sänka gränsen för abort till vecka 12.

Motionerna gick inte igenom men att de alltid återkommer berättar mer om KD än någon valaffisch. Vill vi verkligen ge de här människorna makt?

Problemet är partiet

Livets ords tidning ”Världen i dag” krävde före rikstinget ökat genomslag för de ”värdekonservativa väljarna”. De ­lyfte fram bland andra Annelie Enochson som ett framtidsnamn, tydlig ”med sina kristna värderingar”.

I Svenska Dagbladet hade hon problemanalysen klar: ”För tio år sedan hade vi en parti­ledare som svarade ja på frågan om Jesus kan gå på vattnet. I dag är det nog bara Mats Odell som vågar stå för det.”

Annelie Enochson säger sig representera partiets kärn­väljare. Att döma av diskussionerna på rikstinget verkar hon ha rätt.

KD:s problem är inte medier. KD:s problem är KD.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!