Skaffa respekten först – inte kärlek

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Måste fånga sitt ögonblick En oppositionsledare har kort tid på sig att definiera sitt projekt. I dag presenterar Håkan ­Juholt Socialdemokraternas skuggbudget.
Måste fånga sitt ögonblick En oppositionsledare har kort tid på sig att definiera sitt projekt. I dag presenterar Håkan ­Juholt Socialdemokraternas skuggbudget.

5 OKTOBER 2011. Skuggbudgeten

Det kunde ha varit värre. Håkan Juholts kompis, den brittiske labourledaren Ed Miliband, fick efter sin kongress häromveckan ägna tid åt att tala om för media att han ”inte var konstig” och att han ­”inte brydde sig om ifall folk tyckte att han var konstig”. 

Då har det gått långt.

Turerna runt de svenska Socialdemokraternas skuggbudget har visserligen varit ”huller om buller och så vidare” som Juholt uttryckte det. Läckta mejl och allmän såpopera samtidigt som partiets kommunikatörer gjort sitt bästa för att tala om att ”så här är det alltid” (som om det påståendet skulle lugna någon). Men i dag lägger Socialdemokraterna fram en motion som säkert är helt okej.

Det är inte det som är problemet.

Andra förutsättningar om tre år

Det är svårt att förstå varför Juholt överhuvudtaget har spelat upp förväntningarna, nu skulle vi ”få alla svar”. Som om skuggbudgeten var ett valmanifest. Men den här politiken kommer aldrig att genomföras. Socialdemokraterna sitter inte i regering och om tre år kommer förutsättningarna att vara andra. Även om Juholt verkar glad över all uppmärksamhet, så är det Reinfeldts budgetar som går igenom riksdagen. Och för varje sådan budget förändras förutsättningarna för att driva socialdemokratisk politik.

Det måste Juholt få partiet att förstå.

Enligt uppgifter hade han en strategi i två steg: först skulle han tala till partiet, medlemmarna skulle samlas och den svulstiga vänsterretoriken de senaste månaderna ska förstås på det sättet. ­Sedan var tanken att han skulle ”signalera förnyelse”. I något olyckligt huller om buller översattes detta till att partiet ­inte längre skulle stå upp för en vettig a-­kassa. Därav konflikterna.

Det går inte att göra saker och ting i två steg. Först mysa i den ideologiska komfort­zonen, sitta i ring med allt färre partimedlemmar, borsta varandras hår och sjunga Kumbaya – för att sedan förändra politiken i centrala frågor huxflux. En oppositionsledare har mycket kort tid på sig att definiera sitt projekt. Den som missar detta ögonblick riskerar i stället att bli definierad av andra.

Det kan Mona Sahlin berätta allt om.

Måste få tillbaka respekten

Juholts uppgift är att återföra Socialdemokraterna till sin roll som det stora regeringsbärande partiet i Sverige. Hans projekt måste handla om att återupprätta respekten för Socialdemokraterna. Även de som inte röstar på Socialdemokraterna ska respektera partiet. Det är det som har gått förlorat de senaste åren och i grund och botten vad dagens problem handlar om.

Först efter det kan Juholt fokusera på att bli älskad.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.