Här krävs ett ingrepp

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

DET BRÅDSKAR All erfarenhet visar att den som vill påverka i Bryssel ska agera tidigt. Regeringen måste göra något nu.
Foto: SCANPIX
DET BRÅDSKAR All erfarenhet visar att den som vill påverka i Bryssel ska agera tidigt. Regeringen måste göra något nu.

LEDARE

De borgerliga partierna blåser till strid för att få privatisera akutsjukhusen. Kampanjen mot regeringens så kallade stopplag är intensiv.

Sex Stockholmspolitiker, ledda av moderaten Chris Heister, hoppas på EU. Om det blir borgerligt styre i Stockholms läns landsting efter nästa val tänker de ta frågan till EU-domstolen. ”Hälso- och sjukvård är en del av den inre marknaden”, skriver de i Svenska Dagbladet.

Svårt att lyckas

Det är högst tveksamt om de skulle lyckas i en sådan prövning med dagens EU-regler. Domstolen i Luxemburg har en betydligt mer nyanserad syn på vården än Chris Heister.

Debattartikeln visar ändå att EU:s inre marknad är en del av inrikespolitiken.

Det märktes också i vårens debatt om EU:s tjänstedirektiv. Då handlade det mest om arbetsrätten.

Långsamt har kritiken vaknat även på andra områden. Konsumentverket höjer tonen, miljörörelsen ifrågasätter direktivet, Journalistförbundet varnar för hot mot tryckfriheten.

Frågan har sjunkit undan på tidningarnas nyhetssidor, trots att det nederländska ordförandeskapet driver frågan hårt. Förhandlarna i Bryssel har redan mötts sex gånger sedan början av juli. På torsdag kväll diskuterar näringsministrarna läget på sin middag i Bryssel.

Näringsminister Leif Pagrotsky ger intryck av att det finns gott om tid att förändra förslaget. Det är en märklig inställning. All erfarenhet visar att den som vill påverka i Bryssel ska agera tidigt.

Fortfarande är grundproblemet den urspungslandsprincip som säger att reglerna i företags hemländer ska gälla, även om tjänsterna utförs i ett annat land.

Flera länder vill stryka

En annan viktig fråga är vad som ska omfattas av direktivet. Flera länder vill stryka hälso- och sjukvården. De menar att den inre marknadens regler inte passar där.

Den svenska regeringen avvaktar. Visserligen ser socialdepartementet en rad svårigheter med kvalitetskrav och tillsyn. ”När det gäller hälso- och sjukvården anser Sverige att det finns problem av principiell natur”, skriver regeringskansliet inför ett av förhandlingsmötena. Men regeringen har ännu inte krävt att vården stryks från direktivet.

Marknad som alla andra

Det är hög tid att göra det. Starka internationella vinstintressen vill göra hälso- och sjukvård till en marknad som alla andra. Det märks i kampanjen mot stopplagen i Sverige och i EU:s förhandlingar om den inre marknaden. Regeringen måste snabbt bygga politiska allianser för att förändra tjänstedirektivet i grunden.

ME

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.