Rättssäkerheten terrorns nästa offer?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

EU samlar sig De fruktansvärda attentaten i Madrid har med rätta fördömts av ett enigt Europa. Nu försöker EU samla sig till en gemensam linje mot terrorism.
Foto: TOMMY MARDELL
EU samlar sig De fruktansvärda attentaten i Madrid har med rätta fördömts av ett enigt Europa. Nu försöker EU samla sig till en gemensam linje mot terrorism.

LEDARE

Vårt grannland Danmark höjer beredskapen mot terrordåd. I London patrullerar tusentals poliser tunnelbana, tågstationer och andra befarade bombmål. Befolkningen i Warszawa och Rom fruktar att även deras städer ska drabbas, eftersom regeringarna stött kriget i Irak.

De fruktansvärda attentaten i Madrid har med rätta fördömts av ett enigt Europa. Nu försöker EU samla sig till en gemensam linje mot terrorism. Det blir en huvudfråga på toppmötet i slutet av veckan.

Mänskliga reaktioner

Rädsla och vrede är mänskliga reaktioner men ingen god utgångspunkt för viktiga beslut. Angreppen den 11 september 2001 fick Bushadministrationen att snabbt besluta sig för krig, först mot Afghanistan, sedan i Irak. Kampen mot terrorn gick före rättssäkerhet och internationell rätt.

EU har hittills reagerat klokare. Det irländska ordförandeskapet vill förbättra samarbetet, men samtidigt slå vakt om människors integritet och analysera orsakerna till terrorism. ”EU är inte i krig”, sa unionens utrikespolitiske talesman Javier Solana, och betonade att de grundläggande friheterna inte får överges.

Trycket är dock hårt från de fem största medlemsländerna. Inför fredagens möte med EU:s justitieministrar hade de på egen hand kommit överens om en rad förslag. Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien säger ja till bättre samordning och utbyte av information, men det ska enligt det franske inrikesministern ske under ledning av de fem stora. Storbritannien vill göra det lättare att frysa ekonomiska tillgångar, Tyskland öka utbytet av DNA-information. Allt gick inte igenom i fredags, men kraven kan upprepas på toppmötet.

Klok linje

Den svenska regeringen har hittills valt en klok linje. ”Det är bättre om vi genomför det vi redan har beslutat”, sa justitieminister Thomas Bodström i torsdags. Nya åtgärder måste gå att förena med medborgarnas rättssäkerhet.

Förhoppningsvis är statsministern beredd att ta den striden på toppmötet. Efter att tre svenska medborgare fått sina tillgångar frysta tog Sverige initiativ till en bättre procedur inom EU. Det vore illa om det arbetet skulle gå till spillo. Regeringen bör också ompröva sitt förhastade förslag om att lagra information om medborgarnas mobilsamtal och internettrafik.

Luddig lydelse

Vid toppmötet ska EU-länderna lova varandra ömsesidig solidaritet mot terrorn. Det är bra, men Laila Freivalds måste vid dagens utrikesministermöte se till att texten blir tydlig. EU är splittrat i synen på ”förebyggande krig”. Därför har den gemensamma säkerhetsstrategin fått en luddig lydelse om sådana aktioner. Lärdomen av Madrid får inte bli att världen behöver fler angrepp mot påstådda skurkstater utanför FN-stadgans ram.

ME

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.