ÅSIKT

Hägglunds rallarsvingar påminner om Mowgli

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Partiledare Hägglund hälsades välkommen som ”Sveriges bästa Göran” när kristdemokraterna inledde sitt riksting i Göteborg i går. Det är tur att han inte heter Alf.

Det är två år sedan Göran Hägglund tog över efter partiets nestor Alf Svensson. Han ärvde ett valresultat från 2002 på 9,1 procent.Han får vara glad om han får hälften i valet om 78 dagar.

Ingen ska säga att han inte kämpar. I går slog han vilt omkring sig.

Han buntade ihop sossepampar, feminister och bonusdirektörer till ondskans axelmakter. Partifolket i bänkarna applåderade förtjust.

Problemet är att hans försök till rallarsvingar mest liknar Djungelbokens Mowglis fjuttar mot björnen Baloo.

Desperationen är förklarlig. Om den borgerliga alliansen ska kunna vinna valet får inte kd hamna under riksdagsspärren på fyra procent.

För tillfället ser det tryggt ut, men risken är stor att partiet glöms bort i valspurten. Väljarna vet knappt vem Göran Hägglund är.

Misslyckas han ramlar inte bara det egna partiet ner i avgrunden. Hela det borgerliga alliansbygget faller troligen samman.

Därför har Göran Hägglund fått en fri roll i den borgerliga spelplanen. Han får fritt fram för att köra sina, som man tror, röstknipande krav att slopa fastighetsskatten och införa vårdnadsbidrag. Detta trots att han inte har de andra med sig. Huvudsaken är att han klarar procenten.

Den kristdemokratiske partiledaren har också fått uppgiften att vara så kallad dynggrävare. Strategin är att kd, som pratar så mycket om moral, är det parti i alliansen som mest trovärdigt kan angripa socialdemokraterna och facket för maktfullkomlighet och pampfasoner.

Därför ger man ut rapporter om ”maktmänniskan (Pär) Nuder”. Därför talade Hägglund i går mycket om ”maktapparaten” och det förkvävande ”sossesamhället”. Det blir mer sånt när valet närmar sig, var så säker.

Mot den bakgrunden ska man se Hägglunds angrepp i går på giriga direktörer. Jag tror säkert att han, en hygglig kille från Degerfors, är lika upprörd över dessa som alla andra. Men det är en undanmanöver.

Han vet att han inte kan angripa socialdemokratisk omoral om han inte också nämner skandalerna inom näringslivet. Och det han föreslår är generande naivt och avslöjande.

Hägglund sa att eftersom en borgerlig regering kommer att genomföra alla de krav som näringslivet ställer, borde direktörerna som tack avstå från sina höga löner och utmanande bonusar. Om detta ska en borgerlig regering ”föra samtal” med näringslivet. Det var allt.

Där har vi tuffe Mowgli igen.

Kd bildades en gång i protest mot avskaffandet av kristendomsundervisningen i skolorna. Sedan dess har man tonat ner den kristna trons roll i partiet.

Men den patriarkala moralismen lever. Nu är det feministerna – särskilt s-kvinnorna – som hotar familjen och värdegrunden i samhället, enligt Göran Hägglund.

Plötsligt var han inte så rolig längre.

Tommy Svensson