ÅSIKT

Utvidgningsblues för EU-projektet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Sent på torsdagskvällen släntrar Göran Persson in till sitt hotell i Bryssel. Med snäckan i örat morsar han, och säger kort ”1–0”.

Jo, jag visste redan. Det går bra för Sverige.

Sämre verkar den europeiska unionen må.

Trött, snart femtio, undrar över livets mening och känner att ingen tycker om en. Det är den dystra bild som sprids av EU i dag.

Diagnosen lyder ”enlargement blues”. Utvidgningen har gått för fort.

Det tog på krafterna att ta in tio nya medlemmar för två år sedan, de flesta relativt fattiga östeuropéer. Medborgarna i de gamla medlemsländerna hängde inte med.

I alla fall var det en av orsakerna till att drömmarna om en ny och tjusig konstitution för Europa krossades av väljarna i Frankrike och Nederländerna förra året.

Villrådiga bestämde EU-ledarna att de skulle tänka över saken under ett år. Nu har de gjort det.

På toppmötet, som avslutades i går, bestämde de sig för att fundera ett tag till. Nåja, de enades i alla fall om en tidsplan. Om två år ska ett nytt, förmodligen nedkortat förslag vara klart.

Beslut ska fattas senast sommaren 2009. Men det kan bli senare. Sverige, som är ordförande under hösten samma år, kan mycket väl få ansvar för att sy ihop det hela.

Helst ska det nya förslaget, som inte ska kallas konstitution, vara så okontroversiellt att det inte ska behövas nya och ovissa folkomröstningar.

På realismen i detta kan man tvivla. Den konstitution som nu ligger på is innehåller rätt eleganta lösningar om hur röster och inflytande ska fördelas i en union, med kanske 35 medlemsländer. Ingen vet vad som händer om den maktbalansen rubbas.

Frågan är förstås om ett nytt fördrag är så himla viktigt. Trots all pessimism som sprids rullar EU-maskineriet på.

På toppmötet antog man till exempel ett rätt radikalt program för hållbar utveckling. Redan nästa år kan Bulgarien och Rumänien bli medlemmar. Slovenien släpptes in i eurosamarbetet.

Men utan ett nytt fördrag stannar EU i växten. Länderna på Balkan får vänta.

Och om EU stänger dörren om sig, förlorar det sin roll som freds- och välfärdsprojekt för hela Europa.

Dessutom rymmer diskussionen en farlig underton av främlingsfientlighet. I EU är det lätt att klä denna i ett motstånd mot fortsatt utvidgning, läs turkiskt medlemskap.

Väljarna begriper vad det är fråga om. Det finns röster att vinna på att vara emot invandrare.

Detta utnyttjar den politiska högern och även annars anständiga borgerliga politiker.

Österrikes borgerlige kansler Wolfgang Schüssel ville föra in EU:s ”absorptionsförmåga” som ett nytt villkor för nya medlemmar. Han har val i höst. Den här gången kunde Göran Persson och andra förhindra detta.

”Absorptionsförmåga”, det låter som en urvriden Wettex-trasa. Men det blir kodord för något mer: sätt stopp, släpp inte in fler. Precis som språktest.

Tommy Svensson