ÅSIKT

Luddigt, alliansen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Den borgerliga alliansen har i två års tid riktat en skoningslös kritik mot den höga arbetslösheten och ”bidragsberoendet”. De har lovat att med en borgerlig regering skulle det i stället bli jobb, jobb, jobb.

I går kom svaret, programmet ”Rivstart för Sverige – för nya företag och jobb”. 68 sidor – men inte en siffra på hur många jobb det ska ge. Inga nya förslag på hur det ska gå till. I stället är det rätt luddigt, defensivt, det mesta med moderat profil.

Ska skapa 300 000 nya jobb

Alliansen presenterar ett smörgåsbord på 14 miljarder kronor till företagande med halverad förmögenhetsskatt, enklare företagsregler, sänkta arbetsgivaravgifter, nystartsjobb, slopad medfinansiering av sjukförsäkringen, individanpassad arbetsmarknadspolitik, utförsäljning av statliga företag, med mera, med mera.

Något alternativ till regeringens sysselsättningspolitik är det inte. Högeralliansen filar lite här och där, sänker förvisso företagsskatter och lovar större skattesänkningar sen, men Den Stora Lösningen saknas. Kanske är det det moderaterna inser. I dag tillsätter de nämligen ”en arbetsgrupp för offensiv näringspolitik” som ska skapa 300 000 nya jobb – till skillnad från det defensiva (!) alliansprogrammet, får man anta.

De borgerliga har enats om att inte lägga ner Ams. De vill i stället individanpassa arbetsmarknadspolitiken. Fokus ska ligga på att matcha jobb med arbetssökande. De arbetslösa ska få en personlig ”coach” och inte bara hänvisas till it-tjänster. Det är utmärkt och stämmer väl med det uppdrag Ams i själva verket har.

Oroväckande förslag

Mera oroväckande är förslagen att öppna privata arbetsförmedlingar, utöka korttidsanställningar, öppna för arbetskraftsinvandring och ”funderingar” på ändringar av anställningsskyddet.

Högeralliansens program för tillväxt och jobb kostar 14 miljarder, pengar som ska sparas in på bland annat lägre anslag till Ams, sänkt a-kassa och sjukförsäkring. Ändå är det småpengar vid sidan av det ekonomiska klipp på 150 miljarder som Alliansen ska göra genom att sälja ut statliga företag för att klara sina väldiga skattesänkningar på 250 miljarder.

Måste ge besked före valet

Vilka statliga kronjuveler som ska säljas vågar dock inte Alliansen tala om. Är det Vattenfall som gör en vinst på 24 miljarder kronor? Telia med ett resultat på 17 miljarder? LKAB som ska investera 18 miljarder i Norrbotten? Eller SSAB som är Europas mest lönsamma stålkoncern?

Om detta ges inga besked. Vad är nyttan att nu sälja ut företag med mångmiljardvinster som går till välfärden och som är en vital del i regio­nalpolitiken? En utförsäljning framstår som Ebberöds bank.

Alliansen måste ge besked före valet: Hur många nya jobb blir det? Och vilka statliga bolag ska ni sälja ut?

LA

ARTIKELN HANDLAR OM