ÅSIKT

Direktörer rasar åter – nio år efter de 101

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Näringslivet är på g igen. Det handlar om mer än de rekordvinster som svenska företag räknar in.

Carl-Henric Svanberg är missnöjd – trots Ericssons urstarka resultat.

Jacob Wallenberg i Investor tycker Göran Persson är hotfull.

Scanias Lars Östling rasar, enligt Dagens Industri, mot samme statsminister.

Det är sju månader till valet och direktörerna formerar sig. Uppfattningen är tydligen att de själva kan säga vad de vill om politiken. Medan Göran Persson ska hålla käften om näringslivet.

Politiserade direktörer är inget nytt. Mest omtalad är de 101 direktörernas revolt på Dagens Nyheters debattsida den 23 februari 1997. I en artikel mot samme statsminister skrev de: ”Nu är förtroendet förstört”.

Direktörsupproret fick även då ett enormt genomslag. De argas antal jämfördes med de 101 dalmatinerna i den publikdragande filmen.

Sex frontfigurer lyftes fram på bild av de 101: Percy Barnevik, Peter Wallenberg, Lars Ramqvist, Sören Gyll, Håkan Mogren och Jan Ekberg.

Kända namn – som ännu lever i rubrikerna. Fast i andra roller och i en helt annan typ av förtroendefrågor.

Peter Wallenberg har dragit sig tillbaka som Wallenbergsfärens överhuvud – hans sista stora budskap var att Ramqvist inte var någon riktig industrialist, utan närmast oduglig som sådan.

Ramqvist ska ju i dagarna, som gammal Skandiaordförande, in som vittne i rättegången mot Lars-Eric Petersson. Alltså i den härva där livbolaget under Ramqvists ledning spelade bort anseendet hos och ägandet av Sveriges äldsta börsföretag.

Ramqvist själv skrev så sent som den 4 feb­ruari i år en ny debattartikel i DN. I den påstår han sig ha blivit förd bakom ljuset av sin egen direktör. Ja, sådant kan vara vådan av att som Ramqvist ägna tiden åt kampanjer mot regeringen i stället för Ericsson och Skandia. Wallenbergdirektören Bo Berggren anser ju att Ericsson då var den sämsta styrelse han suttit i.

Ramqvists förtroende har – till skillnad mot det nya gängets – stärkts för Göran Persson. Ramqvist avslutar nu artikeln med orden: ”Tiderna är goda i Sverige igen ...”

Andra frontfigurer bland de 101, som Percy Barnevik, har gått i pension med ett avtal signerat Peter Wallenberg. Pension har också Håkan Mogren, på sisådär 150 miljoner kronor. På det rent ekonomiska planet har det gått riktigt hyggligt för de direktörer som 1997 totalt tappat förtroendet för regeringen Persson. Den, som om man ska tro World Economic Forum, har lagat till det tredje bästa näringslivsklimatet i västvärlden.

Dagens Industri ägnar i går fem sidor åt de nya direktörernas raseri. Göran Persson lär å andra sidan gnugga händerna över att den förda politiken har fått både framångsrika företag och politiserade direktörer. För om direktörerna inte är nöjda med dagens guldregn, och den enligt SEB strålande ekonomin, vad kräver och förväntar de sig då av högeralliansen?

Rolf Jansson

ARTIKELN HANDLAR OM