Folkpartiets kluvna tungor om flyktingar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De stora trähusen paraderar rad på rad. Oftast blänker en Volvo eller Saab bredvid gräsmattan. Strax intill vilar sig en fransk eller japansk småbil.

Det nybyggda villaområdet vid Mälarens strand är attraktivt, priserna höga. Två bilar är en del av livsstilen. På brevlådorna står ursvenska namn, inget jag ser klingar arabiskt, somaliskt eller persiskt.

”Ekerö kommun är en av Sveriges snabbast växande kommuner”, läser jag i en utvärdering från den borgerliga alliansen som styr. Politikerna berättar inte att ytterst få av de nya invånarna kommer från andra länder.

De senaste fem åren har Ekerö sammanlagt tagit emot 24 flyktingar, enligt Integrationsverkets statistik.

Det är en person per tusen invånare. Botkyrka kommun har välkomnat tio gånger så många i förhållande till sin befolkning, Södertälje betydligt fler.

Barnen på Ekerö blir förlorare som inte får möta andra kulturer. Den lokala tidningen E-nytt berättar om ett undantag. ”När Yazmine Nour började undervisa på Träkvista skola undrade barnen varför hon var brun och varför hon inte hade Tarzankläder på sig”. Yazmine Nour ser sitt läraryrke som en möjlighet att förebygga fördomar när barnen fortfarande är små. Ekerö kommun tycker däremot inte att det behövs någon särskild satsning mot rasism.

Kommunledningen på Ekerö är inte ensam om att smita från sitt samhällsansvar. Danderyd har bara tagit emot en handfull flyktingar på fem år, samma sak i Vaxholm. Moderatstyrda Vellinge utanför Malmö smällde igen dörren för länge sedan. Familjen Reinfeldts Täby sköter sig inte så mycket bättre.

Alla är rika kommuner med borgerligt styre. Folkpartiet, som berömmer sig för en generös flyktingpolitik, är med och styr i flera av dem. Hur stämmer det med högtidstalen som kommer att hållas på partiets landsmöte?

Agerandet är både osolidariskt och dumt. Vad händer med Sverige om segregationen förstärks?

Tror de ledande politikerna i Ekerö, Danderyd och Vellinge att deras kommuner är isolerade från samhället i övrigt? Vem ska jobba på de rika kommunernas vårdcentraler och äldreboende i framtiden, när behovet av omsorg ökar?

Visst vill många flyktingar bo nära släktingar och vänner. Men idag finns inte ens valet att bosätta sig i de rika kommuner som vägrar bygga hyresrätter.

Nya grupper utan anknytning till bekanta i Sverige hamnade ändå i förorter som redan hade en hög andel invånare med utländsk bakgrund.

Många somalier bosatte sig i Rinkeby, inte i Täby eller på Ekerö. Det gjorde inte situationen i skolorna enklare.

Det är bra att många i Sverige engagerat sig för en generös flyktingpolitik. Nu är det dags att också sätta press på de kommuner som inte tar emot de nyanlända.

Folkhem Produktion AB heter ett av de bolag som skapar Ekerös nya bostäder. Inget ont i skickliga arkitekter och byggare.

Men så länge de välmående kommunerna utestänger flyktingar klingar ordet folkhem falskt.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln