Mejla

Jonna Sima

Begränsning av vinsterna välkommnas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det finns en fråga som väljare från höger till vänster i stort sett är överens om. Privata utförare av vård, skola och omsorg ska inte kunna använda sina vinster hur som helst. De allra flesta anser dessutom att vinsterna ska återinvesteras i verksamheten. Bara tolv procent tycker att vinstuttag ska vara tillåtet, enligt en aktuell opinionsundersökning av Novus.

Ändå fortsätter välfärdskapitalist­ernas lobbyister och den politiska

högern att vifta med kommunistkortet så fort förbud eller skarpare begränsningar av välfärdsvinster diskuteras. På dem kan det nästan låta som om jordbruket skulle kollektiviseras och all företagsamhet förstatligas.

Svenska folket delar uppenbarligen inte den uppfattningen.

Vi har hört alldeles för många skräck­historier om friskolor som gått i konkurs mitt i terminen, vanvård och hur välfärdskapitalister plockar ut vinstmiljarder i skatteparadis. Så får det inte gå till, anser en absolut majoritet av borgerliga och rödgröna väljare. Skattemedel som går till välfärden ska också stanna där.

Vänsterpartiet är tydligt i sitt motstånd mot välfärdskapitalisternas vinster. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har varit betydligt mer svävande. Men under våren har ledningen för båda partierna fått bassning av sina partikongresser.

På gårdagens Aftonbladet Debatt höjer Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tonläget. Vinsterna sak begränsas ”avsevärt”, skriver hon.

Det är bra att den socialdemokratiska ledningen vågar föra fram kritiken från kongressombuden. Från väljarna finns ingenting att frukta.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonna Sima