Hon är ansvarig för säkerheten på tågen

Av: Eva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Catharina Elmsäter-Svärd (M).
Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Moderata kommunikationsministern Catharina Elmsäter Svärd erkänner att underhållet har varit dåligt. Det måste hon göra efter dagens tågolycka.

Ett tågstopp i Stockholm är faktiskt en nationell skandal. Det drabbar inte bara tiotusentals stockholmare utan nästan hela Sverige.

Stora delar av den svenska tågtrafiken är beroende av de två spåren som löper rakt genom centrala Stockholm.

Inte klokt

Den brukar kallas för getingmidjan och det är inte klokt att så mycket står och faller med två järnvägsspår. Godståg, fjärrtåg och pendeltåg, allt måste genom den smala passagen. Men den är egentligen typiskt för svensk järnvägspolitik för den byggdes för ångloken på 1800-talet och har inte byggts ut sedan dess. Först om fyra år kommer den nya Citybanan att kunna avlasta de gamla spåren.

Fram till dess borde getingmidjan ha vårdats med särskild varsamhet. I stället har många regeringar struntat i underhållet och skyllt på varandra. Catharina Elmsäter Svärd brukar skylla på Socialdemokraterna, men nu när det är allvar erkänner hon sitt eget ansvar: "Jag delar kritiken att det inte har varit ordning på underhållet."

Har larmat

Så är det. Tågpersonal har larmat om lös räls och professor Ulf Olofsson på KTH har varnat för totalt haveri. Redan i augusti ansåg han att Trafikverket tappat kontrollen sedan man längs en sträcka på en kilometer tvingats sätta fast lös räls på 520 ställen.

Halv sju i morse spårade godståget ur vid Södra station. Tåget kraschade in i en pelare och från spåret bredvid såg pendeltågsresenärerna gnistor och blixtrar. Efter krocken låg det balkar och bråte överallt.

– Det var kaosartat och jag blev lite chockad. Hade tåget spårat ur åt andra hållet hade det kört in i vårt tåg, konstaterade pendeltågsresenären Robin Österberg till TT efter olyckan.

Skurit ner

Det är klart att underhållet av järnvägen har varit uselt. Alliansregeringen har suttit i snart två mandatperioder så det går inte att skylla på några gamla socialdemokrater längre. I den senaste budgeten skar regeringen till och med ner på järnvägsunderhållet.

Efter dagens olycka kommer Catharina Elmsäter Svärd att få svårt att förklara den neddragningen. Ytterst är det faktiskt hon som har ansvar för att människor kan färdas säkert på våra järnvägar.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.