Mejla

Anders Lindberg

 Avlyssning är  maktmissbruk

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

storbritannien ser dig Brittisk och amerikansk underrättelsetjänst har avslöjats med att mass­avlyssna sina medborgare. Nu tar premiärminister David Cameron till odemokratiska hårdhandskar och hotar medierna med domstol om de inte slutar att rapportera om skandalen.
Foto: JOHN SUPER/AP
storbritannien ser dig Brittisk och amerikansk underrättelsetjänst har avslöjats med att mass­avlyssna sina medborgare. Nu tar premiärminister David Cameron till odemokratiska hårdhandskar och hotar medierna med domstol om de inte slutar att rapportera om skandalen.

LEDARE

30 OKTOBER 2013. Avlyssning

Den 10 juli 2011 upphörde ­Storbritanniens största tidning News of the world med sin ­utgivning efter 168 år. Tid­ningen hade hackat röstbrev­lådorna hos flera kända och okända personer, inklusive den mördade skolflickan Milly Dowler.

Fredagen innan arresterades Andy Coulson, tidigare kommunikationschef hos premiärminister David Cameron. ­Coulson rekryterades till ­Camerons stab efter jobbet som chefsredaktör på just News of the world.

Premiärministern överlevde skandalen men det där med att följa demokratins spelregler verkar inte riktigt vara hans tekopp, som engelsmännen säger.

Hotade pressen

I går hotade han de medier som rapporterar om skandalen där brittisk och amerikansk ­underrättelsetjänst avslöjats med att massavlyssna bland ­annat de egna medborgarna.

Han vill inte behöva använda sig av domstolarna, sa han, och nämnde särskilt tidningen The Guardian.

Allvaret i hotet understryks av att brittiska regerings­­-agenter tidigare tvingat just The ­Guardian att förstöra hård­diskar med känsligt material kring avlyssningen.

Skandalen nystas upp

Den 6 juni i år publicerade The Guardian och The Washing­ton Post samtidigt en rad dokument som bevisade att NSA bedrev massavlyssning i en tidigare okänd skala. Källan var den tidigare CIA-med­arbetaren och underleverantören till NSA, Edward Snowden.

Efter en dramatisk flykt via Hongkong hamnade Snowden till slut i Ryssland där han fått politisk asyl.

Sedan dess har nya avslöjanden av USA:s och Storbritanniens metoder publicerats ­successivt. Alla större internetföretag verkar på ett eller annat sätt ha varit inblandade och i vissa fall har användarnas mejl, kontakter och relationer överlämnats direkt till amerikansk underrättelsetjänst där de sedan sparats i enorma databaser.

Avlyssningsskandalen verkar heller inte ta slut. Det senaste avslöjandet är att USA avlyssnat bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel vilket väckt stark kritik.

Odemokratiskt agerande

Att David Cameron nu hotar att handgripligen tysta den ­brittiska pressen är allvarligt. Så agerar inte en demokratisk ­regering.

Det finns alltid en avvägning mellan säkerhet och integritet, mellan brottsbekämpning och rättssäkerhet. Den balansen sätts nästan alltid ur spel när man tystar det öppna samtalet.

Det staten tillåts göra i det fördolda, tål antagligen inte ljus.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN