Mejla

Eva Franchell

Stoppa de giftiga pizzakartongerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lasse Allard
De farliga och högfluorerade ämnen som brukar kallas PFAS kan finnas i kartongen till din pizza.

Varje dag utsätts vi för de farliga kemikalierna. De högfluorerade ämnena som brukar kallas PFAS finns i allt från pizzakartonger till popcornpåsar. De finns i bakplåtspapper, muffinsformar, stekpannor, solkrämer och tandtråd.

PFAS bryts inte ner i naturen, i stället lagras ämnena i människor och miljö. De högfluorerade ämnena påverkar sedan kroppens hormonsystem, de kan orsaka cancer och försämra förmågan att få barn. De påverkar sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret.

De borde självklart inte finnas i vår miljö över huvud taget.

Bilvax och bullar

Men vi har använt PFAS sedan 50-talet. Ämnena togs fram för att vara vatten- och fettavstötande samt tåla höga temperaturer. De användes som impregneringsmedel i bland annat textilier och heltäckningsmattor. De fanns i det brandsläckningsskum som Försvarsmakten spred till dricksvattentäkter.

Ämnenas förmåga att bilda släta ytor som stöter bort vatten och fett gjorde att de snart dök upp överallt. Bilvax, bullformar, smink, spolglans till diskmaskiner och tänk er bara pizzakartongerna med sin släta yta som stöter bort den feta osten. Vi köper sannolikt PFAS mest varje dag.

Miljöorganisationen Greenpeace publicerade i januari en studie där PFAS i friluftskläder undersöktes. I nio av tio av de testade klädesplaggen återfanns högfluorerade ämnen. Det handlade om exklusiva och dyra kläder från både svenska och utländska tillverkare.

Kräver förbud

Varje dag får människor i sig de här miljögifterna utan att de har en aning om det, konstaterade branschorganisationen Svenskt Vatten nyligen i en studie.

Tillsammans med miljöorganisationerna Greenpeace och Naturskyddsföreningen kräver Svenskt Vatten nu ett förbud mot högfluorerade ämnen i konsumentprodukter.

– Vi kan inte rena bort de här ämnena i våra reningsverk, säger Svenskt Vattens miljöchef Anders Finnson till Ekot.

– Vi har väldigt svårt att överblicka vilka effekter det blir och därför behöver vi börja fasa ut dem.

H&M går före

EU-kommissionen rekommenderar i sin senaste forskningssammanfattning en utfasning av PFAS, men Europas kvarnar mal långsamt. I väntan för förbud måste handeln sluta sälja varor som innehåller PFAS. Vi klarar oss bra utan de farliga ämnena.

H&M, Adidas och Zara är företag som redan fasar ut dem. Vi som är kunder kan kräva att fler företag följer efter.

Åsa Romson får driva förbud i hela EU. Det finns tusentals olika ämnen, men EU borde kunna förbjuda hela PFAS-gruppen.

Om du redan i dag vill undvika de farliga ämnena kan du alltid välja att köpa miljömärkt. Gör det.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM