Mejla

Somar Al Naher

Hatet mot bönor gör att vi hellre äter kryp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Jag begriper inte. Hatar vi grönsaker så mycket att vi hellre äter insekter? På senare tid har intresset för stekta småkryp ökat markant. De som argumenterar för den nya födan menar att det är betydligt mer miljövänligt att syssla med insekts-uppfödning än köttproduktion. Och visst är det så, biff och fläsk är miljöbovar nummer ett. Men frågan är varför vi måste ta sådana drastiska omvägar? Det finns ju redan ett alternativ: bönor.

Att slemmiga larver, som de allra flesta människor tycker är äckligt, finns på agendan beror antagligen på den starka köttnormen. Det är som att vår tallrik måste bestå av något som har gått på fyra ben. Annars är det inte ”riktig” mat. Därför talar vi hellre om insekter än om huvudfrågan: varför vi fortsätter att äta djur.

Jag menar något har ju gått allvarligt snett med tanke på att vi svenskar ökat vår köttkonsumtion med hela 40 procent sedan 1990-talet.

Förutom att detta innebär ett enormt lidande för våra djur är det också vad som orsakat stora klimatproblem. Ta bara en sådan sak som att det går åt tio gånger mer energi till att producera kött än vegetabilier. Och ungefär hälften av den spannmål som odlas i Sverige används till djurfoder. Sojabönan är en perfekt proteinkälla. Men den största andelen av sojan som sammantaget odlas i världen går till djurfoder. Snacka om resursslöseri. För att mätta fler människor på jorden och rädda miljön måste vi, i den rika delen av världen, någon gång börja ifrågasätta vårt sätt att leva och äta. Vi kan inte fortsätta kringgå det faktum att vi lever livet på bekostnad av andra. Mediebranschen har delvis bidragit till hypen kring insekter. För det är klart, det är inte lika häftigt att göra ett inslag om en burk bönor som det är att käka insekter och göra miner framför tv-kameran.

Men trots den mediala uppmärksamheten vet vi i dag väldigt lite om insekter som föda. Riskanalyser saknas, man vet inte vilka effekterna insekts-ätandet har på vår hälsa och vilka allergier det kan medföra. Just därför är det i dagsläget olagligt att sälja insekter som livsmedel inom EU. Inom forskar-världen ser det dock betydligt ljusare ut. Där har man fattat grejen med bönor. Nyligen beslutade Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, att ge bidrag till 15 projekt som syftar till att ta fram klimatsmart protein. Många av förslagen går ut på att skapa kött- och ostsubstitut med hjälp av baljväxter som odlas här i Sverige. 

Ett av projekten går ut på att ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin. Ni vet den där färgrika blomman som växer längs med landsväggarna på sommaren. Tanken är att man ska ta fram dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass. Vi behöver med andra ord inte slå knut på oss själva för att rädda planeten. Växtriket ger oss redan oändliga möjligheter och svar på det vi söker.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Livsmedel

Somar Al Naher