Mejla

Anders Lindberg

Jimmie Åkesson kan skratta hela vägen till nyvalet

Men det går alldeles utmärkt att isolera SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Fotografiet av Gustaf Ekström, tidigare SS-officer och medgrundare till SD, är lite suddigt. Stödd på sin käpp står han till hälften gömd bakom en staty, men hans ansikte är lätt att känna igen. Bilden togs av fotografen Jonn Leffmann vid 30-novemberfirandet 1994 till minne av krigarkonungen Karl XII i Lund och Gustaf Ekström var inte den enda nazisten på plats.

Fotot hittades under arbetet med den andra upplagan av boken Utan Ånger - Gustaf Ekström: SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna (Vaktel förlag 2017) av Matti Palm, Anders Larsson och Johan Ulvenlöv, och publicerades av ETC i veckan.

Har man tagit Jimmie Åkesson i båten får man ro honom i land.

Från SS till SD

Gustaf Ekström arbetade i SS under andra världskriget och ångrade aldrig sina nazistiska värderingar. Han dog året efter att fotografiet togs, 87 år gammal. Det var detta parti som Jimmie Åkesson gick med i.

30 november-firandet var under 90-talet extremhögerns bultande hjärta. Ceremonierna till minne av Karl XII ackompanjerades av återkommande gatuslagsmål mellan skinheads och motdemonstranter. Året innan bilden av Gustaf Ekström, 1993, greps 400 personer i Lund och 150 i Stockholm.

Det var just i Lund som Jimmie Åkesson hittade hem ideologiskt. I slutet av 90-talet bildades Nationaldemokratiska studentföreningen som kunde stoltsera med ett eget 30-novemberfirande. En tapper skara Lundastudenter med bland andra Åkesson, Mattias Karlsson och Björn Söder tågade med facklor till Esaias Tegnérstatyn och hyllade Karl XII, hans fallna karoliner, konungen och fosterlandet. Efteråt bjöd Rickard Jomshof, enligt Sydsvenskan, på glögg. Sedan 2005 har de fyra drabanterna fullständig kontroll på Sverigedemokraterna.

Efter valet har SD för första gången börjat nosa på verklig makt. Ulf Kristersson står uppenbarligen beredd att bilda en M-regering med SD:s aktiva stöd, tvärtemot vad Alliansen sa under hela valrörelsen. Om Centerpartiet och Liberalerna accepterar att en regering bildas med ett blåbrunt regeringsunderlag så kommer SD att få en unikt stark position med stort inflytande över exempelvis statsbudgeten. I princip kan en sådan regering inte göra någonting utan Jimmie Åkessons bifall.

I Hörby styr SD

I kommunerna kan vi se konturerna av hur Sverigedemokraterna tänker spela utifrån de nya starka kort de fått. I Hörby tar Stefan Borg (SD) över som kommunstyrelsens nya ordförande i valteknisk samverkan med Moderaterna och det lokala pensionärspartiet SPI.

Stefan Borg har enligt Expo spridit länkar till nyhetssajten Fria tider vid närmare fyrtio tillfällen. SD beskriver själva sajten som fascistisk och antisemitisk.
"Under 2018 har Borg skrivit en mängd inlägg där han lyfter fram Kreml-vänliga narrativ och gör pro-ryska utspel. I inlägg efter inlägg ifrågasätts Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och andras varningar om informationspåverkan från främmande makt." skriver EXPO i en granskning.

Patrik Oksanen, ledarskribent på Mittmedia och säkerhetspolitisk expert, har visat att Stefan Borg aktivt sprider även grövre rysk propaganda. Borg har omfamnat förslaget med ryska valobservatörer till Sverige, försvarar Syriens diktator Bashar al-Assad, vill fira den ryska Segerdagen i stället för Europadagen och försöker aktivt underminera förtroendet för totalförsvaret. Man kan tycka att politiskt medvetna borgerliga politiker skulle storkna men än så länge verkar det bara vara glada miner.

"Stefan Borgs värld är inte unik. På många sätt är han ganska representativ för gräsrötterna som rör sig i SD:s nätmiljö. De får sin världsbild formad på sajter där ren rysk propaganda eller ryska narrativ kring olika saker är de är rådande. Det är berättelser som många gånger bygger på just konspirationer." skriver Patrik Oksanen.

Kaospartiet

Stefan Borg är ingen ensam galning, han är SD:s högst uppsatte kommunpolitiker med direkt makt över tusentals människors välfärd och kommunala service. Antagligen är han, precis som Oksanen antyder, ganska representativ för de människor som nu kommer att få makt runt om i många kommuner.
I Halmstad har SD i stället gått in för att skapa kaos. De borgerliga partierna har fler mandat än de rödgröna men för att sabotera röstade SD på Socialdemokraternas kandidat Krissi Johansson till kommunstyrelsens ordförande. Situationen påminner starkt om när SD röstade på Alliansens budget efter att Stefan Löfven blivit vald till statsminister 2014. När inte SD får som de vill med sin hink och spade kastar de sand omkring sig.

En bättre lösning än att låta SD få makt som i Hörby eller ge dem möjlighet att skapa kaos som i Halmstad är naturligtvis att samarbeta över blockgränsen. Frågan är hur stor krisen måste bli innan politikerna från de demokratiska partierna inser att de inte har någon annan möjlighet. Om inte polletten trillar ner snart kommer Jimmie Åkesson att kunna skratta hela vägen till ett extra val.

Går att isolera

Men det går alldeles utmärkt att isolera SD, bara viljan finns. Bara 44 procent röstade på SD, M och KD, partier som i någon mening ingår i ett konservativt block. Och knappt 18 procent röstade på SD. Det finns ingen som helst rimlighet att den majoritet av väljarna som röstat på andra partier ska underkasta sig minoritetens vilja bara för att den är högljudd.

På fotografiet från 1994 har Gustaf Ekström tagit av sig hatten under ceremonin. Bredvid honom står män utklädda till karoliner och en kravallutrustad polis. Det är dessa rottrådar, dessa värderingar och denna rörelse man får på köpet om man öppnar sitt hem för SD.

Har man tagit Jimmie Åkesson i båten får man ro honom i land.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Åkessons livskamrat leder blåbrunt Skåne

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Jimmie Åkesson

Valet i Sverige

Karl XII

Sverigedemokraterna

Stefan Löfven

Moderaterna