ÅSIKT

Du har makten att skärra gubbmaffian

Män fortsätter att välja män i börsbolagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT
LEDARE

Rekordmånga kvinnor är vd:ar på börsen, rapporterar medierna under måndagen. Vi ser en ökning med 65 procent på ett år. Aldrig har börsens toppskikt varit så jämställt som nu, enligt stiftelsen Allbrights rapport “En spricka i glastaket”.

– Bolagen har tagit till sig av de senaste årens forskning om att en jämställd ledning är bra för affären. Det blir bättre lönsamhet, man har fattat att man behöver avspegla sina kunder, säger Amanda Lundeteg, Allbrights vd, till SVT. Hon utesluter inte en koppling till Metoo-rörelsens genomslag, som visat på problemen med mansdominerade arbetsplatser.

Nio av tio vd:ar fortfarande män

Så är jobbet avklarat då? Knappast. Nio av tio vd:ar är fortfarande män. Var fjärde bolag har inga kvinnor alls i ledningen. Det är bland nynoterade bolag som jämställdhetskurvan pekar uppåt, bland de äldre bolagen syns inte alls samma utveckling. Det är också de kvinnliga vd:arna som utmärker sig i rekryteringar baserat på meriter och inte kön. De gamla silverryggarna trampar på i samma mönster.
Vi vet sedan länge att män väljer män. Per väljer Anders och Bengt för att det är tryggt och invant, det bekräftar en världsbild och stärker det egna nätverket. Per vet att han får medhåll av Anders.

Att män väljer män silar även neråt i organisationerna, och det spelar roll för vem som får igenom sina idéer.

När vinsten är hotad blir det ändring

Mycket handlar om samhället i stort. Ju mer självklart det är att dela lika där hemma, desto mer självklart blir det med kvinnor som kliver upp i ledande position på jobbet. Politik måste bidra till den rörelsen. Men även konsumentmakt med medvetna val gör skillnad. Handelsbanken lär just nu gnissla tänder över att man skapat ett arbetsklimat som blivit ohållbart för kvinnor. Det ser ju inte alls bra ut. Kunderna kan ju få för sig att byta bank. Kapitalister kanske struntar i jämställdhetsfrågor, men när vinsten är hotad blir det ändring. Den makten har du.

avPernilla Ericson

ARTIKELN HANDLAR OM