Mejla

Daniel Swedin

En ny samhällsklass som städar för dåligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Att städa offentliga toaletter är ett sorgligt underskattat yrke. Jag skulle själv göra det med stolthet, om jag inte var tvungen att skriva på dagarna”.

Så skriver Dagens Nyheters tidigare politiska redaktör Niklas Ekdal i en text på magasinet Axess sajt.

Ekdal är förgrymmad över att toaletterna på Arlanda är så smutsiga. Det tycker han är konstigt. När 350 000 personer går arbetslösa borde väl toaletterna på rikets förnämsta flygplats skötas bättre? Är det något fel på arbetsmarknaden?

Det var ett tag sedan jag var på en Arlanda-toalett, men jag har den senaste tiden läst en del om dem och människorna som städar dem.

På Arlanda har en städfirma i åratal tvingat sina anställda att jobba natt, trots att man inte haft dispens från Arbetsmiljöverket. Efter flera år av påtryckningar och en dom i Förvaltningsrätten tvingades företaget till slut att teckna ett dispensavtal med fackförbundet Fastighets. I det ingick bland annat förbud mot ensamarbete och förkortad arbetstid för nattstädarna.

Någon månad efter att avtalet var påskrivet förlorade bolaget sitt kontrakt. En annan städfirma och Samhall, Sveriges största arbetsgivare för personer med funktionsnedsättning, fick i uppdrag att sköta flygplatsstädandet.

I ett reportage berättar magasinet Arena om hur Samhall blivit allt mer som ett riktigt företag som vuxit sig större med vinstkrav, mindre stöd från staten och ökade krav på att slussa ut folk i ”riktiga arbeten”. Man har gått från tillverkning i små verkstäder till bemanning inom bland annat städ och lager. Här ökar anmälningarna till Arbetsmiljöverket med krav på förbättrad arbetsmiljö och här rapporteras det om att männi­skor arbetar från klockan sju på morgonen till midnatt.

Antalet arbetslösa som av Arbetsförmedlingen betraktas som funktionsnedsatta har ökat med 300 procent sedan 1990-talet. I dag är de nästan 200 000 personer, nästan var tredje arbetslös, som är inskrivna i systemet. Många av dem hamnar hos just Samhall.

Vad beror det på att massarbetslösheten växer i takt med antalet människor Arbetsförmedlingen anser vara

funktionsnedsatta?

Efter sjukförsäkringsreformen 2008 – med sina utförsäkringar av sjuka – flyttades massvis med människor över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Samtidigt slog en finanskris till som ledde till att funktionsnedsatta med arbeten varslades.

Christian Maravelias är docent vid företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet och har nyligen slutfört en studie av Samhall.

– Så fort man blir arbetslös och inte kommer in på arbetsmarknaden, klassas man plötsligt som funktions-

nedsatt. Det är en ny samhällsklass som vuxit fram, säger han till Arena.

En ny samhällsklass.

Som, enligt liberala tidningsmän, städar toaletterna på Arlanda alldeles för dåligt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.