Mejla

Karin Pettersson

Sverige ska inte tävla mot botten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

BEKYMMERSAMMA FÖRSLAG I går presenterade Åsa Romson och Stefan Löfven förslag för att hantera flyktingkrisen. Men snabba och drastiska åtgärder i kris är sällan en bra idé, skriver Karin Pettersson.
BEKYMMERSAMMA FÖRSLAG I går presenterade Åsa Romson och Stefan Löfven förslag för att hantera flyktingkrisen. Men snabba och drastiska åtgärder i kris är sällan en bra idé, skriver Karin Pettersson.

LEDARE

25 NOVEMBER 2015. Migration

I går presenterade statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson en lång rad förslag som ska hindra och avskräcka flyktingar från bland annat krigets Syrien från att ta sig till Sverige för att söka asyl.

Sverige ska anpassa alla asylregler till den absolut lägsta EU-nivån, meddelande statsministern. Från att vara ett föregångsland i Europa satsar nu Sverige allt på att uppfattas som mot­satsen.

”Den här perioden kommer att vara en stolthet för Sverige när historien skrivs”, sa Åsa Romson på presskonferensen.

Perioden fram tills igår, absolut. Sverige har på två månader tagit emot 80 000 människor på flykt.

Radikalt förändrad bild

Men det går inte att vara stolt över det som händer nu.

Man ska ha mycket stor respekt för att läget i Sverige är exceptionellt. Så sent som i somras reviderade Migrationsverket ner sin årsprognos för antalet asylsökandes till 74 000 personer.

Under hösten förändrades bilden radikalt. Kommunpolitiker har larmat, socialtjänsten är i kris, hälso- och sjukvården på vissa ställen överbelastad. Och nej, det handlar inte bara om pengar utan också om logistik och personal.

Fundera på förslagen

Ändå. Fundera lite över några av de förslag som regeringen nu vill genomföra:

Ensamkommande barn ska inte få permanenta uppehållstillstånd i Sverige. Det gör att deras möjligheter till trygghet och integration i Sverige kraftigt försvåras.

Mot inrådan från läkare och experter införs medicinsk åldersbestämning för samma ungar.

Id-kontroller införs på tåg och färjor från Danmark.

Löfvens idé är att dumpa flyktingarna på Danmark, som kommer att dumpa dem på Tyskland. Till slut kommer det i praktiken alltid att finnas en gräns mellan flyktingarna och möjligheten att söka asyl.

Är detta att värna asylrätten? Nej, givetvis inte. Tvärtom.

Det har gått fort utför denna höst. Från manifestationer om ”refugees welcome” efter bilden på 3-årige Alan Kurdi till presskonferensen i går.

Stora risker

Just därför finns anledning att påminna om ett par saker:

Löfven och Romsons förslag i går kommer inte skapa fred i Syrien, Irak eller Afghanistan. Människor kommer fortsätta fly till Europa, och till Sverige.

Snabba och drastiska åtgärder i kris är sällan en bra idé. Risken är att en farlig stämning piskas upp och att grundläggande värderingar kastas ut med badvattnet.

Slutligen: asylrätten är en mänsklig rättighet och poängen är att den gäller oavsett läge. Den historiska erfarenheten av att bryta mänskliga rättigheter i kriser är usel.

Det är därför gårdagens besked är så bekymmersamma.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson