Mejla

Fredrik Virtanen

Kan miljöpartister och SD-väljare vara kära?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vi snubblar inte in i vallokalen och liksom ­råkar rösta främlingsfientligt, feministiskt eller socialistiskt. Vi vet vad vi pysslar med. Vi är informerade.

Det visar SVT:s stora val­undersökning 2014 som nu ­publicerats i boken ”Så tycker väljarna” av Sören Holmberg, Per Näsman och Torbjörn ­Gustafsson. Allt är som väntat. Jag är ungefär som alla andra som röstade på sossarna i senaste valet: Anser att ”sjukvården”, ”sociala välfärden” och ”skola och utbildning” är de viktigaste frågorna. Där­efter är jag mer som en MP- ­eller V-väljare men påminner också om en borgerlig väljare (”företagares villkor”) i rankningen av de 19 viktigaste ­samhällsfrågorna.

På inget vis prioriterar jag som en sverigedemokrat och det gör egentligen inga andra väljare heller. SD-ledningens tal om att det är de mot övriga partier är sant. Det är inget att hyckla om. De har hittat en helt egen nisch på röstmarknaden. SD-väljare urskiljer sig ­markant.

Väljarnas prioriteringar överensstämmer med vad partierna står för. Att högerväljare anser att ”svenska ekonomin” är allra viktigast och att ”sociala väl­färden” är måttligt intressant är inte direkt raketforskning. ­Möjligtvis är det lite förvånande att de praktiskt taget struntar i ”försvarsfrågan” men det gör å andra sidan alla väljare. Mest intresserade av för­svaret är FP- och SD-väljare (plats 13), enligt SVT/Valu.

SD:s väljare anser att ”­flyktingar/invandring” är den allra viktigaste frågan. Andra ­riksdagspartiers väljare placerade frågan mycket längre ner, ­sossar och ­moderater på plats 15. Det har förändrats i takt med att allt fler barn flutit upp döda på land, men då i bemärkelsen att svenskarna vill se ett mer generöst mottagande, enligt bland annat DN/Ipsos förra helgen.

Näst minst viktigt för SD-­väljare är ”jämställdheten ­mellan kvinnor och män”. Knappast förvånande det ­heller. Inte heller att KD-väljare har jämställdhet först på plats 16 och att FI-väljare rankar den som etta, men denna kolumn handlar om riksdagspartierna. Minst viktig för SD-väljare är ”miljön”. Inte heller M- och FP-väljare bryr sig om miljön, det gör bara C-väljare på höger­kanten, betydigt mer än S-väljare.

För MP-väljaren är miljön lika väntat på plats 1 och jämställdhet på plats 3. Generellt anser alla svenska väljare att ”skola och utbildning” är den viktigaste frågan – förutom SD-väljaren som har skolan först på plats sju. Näst viktigast för SD är ”lag och ordning” medan alla andra väljare känner sig betydligt tryggare, mest av alla V-väljarna som inte bryr sig om frågan alls. Allt är som väntat i SVT/Valu.

SD-väljaren är man, invandringsfientlig och känner behov av fler poliser, är måttligt ­intresserad av utbildning och struntar i jämställdhet och ­miljö. Medan MP-väljaren är den raka motsatsen: kvinna, engagerad i utbildning och jämställdhet, behöver inte mer polis men är skräckslagen för miljö­hotet. Jag kan inte sluta att fundera på om det någonstans i riket finns en MP-väljare och en SD-väljare som är kära i varandra, kanske rent av gifta. Hör av er i så fall.

Det vore faktiskt hoppfullt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN