Mejla

Karin Pettersson

Skrikhögern har misslyckats helt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

DEBATTHAVERI Borgerliga debattörer har haft föräldrafritt. Bland annat har Dagens Industri drivit en linje att tigger borde förbjudas - för att det förstör Sverigebilden.

Foto: URBAN ANDERSSON

LEDARE

14 augusti 2015. Skrikhögern

I sommar har borgerliga ledarsidor och debattörer haft föräldrafritt. För att ta några exempel: I Göteborgs-Posten har ensamkommande flyktingbarn ogrundat beskyllts för resursbristen inom socialtjänsten. I Dagens Industri drevs linjen att tiggeri borde förbjudas – inte för att det skulle förbättra för tiggarna utan för att det förstör Sverigebilden.

Och så alla dessa texter som talar om ”volymer” och restriktivare migrationspolitik i en tid när Medel­havet är en massgrav.

Jag minns när högern anklagade vänstern för att inte­ hålla nivå och så kallad god ton i debatten.

Det känns som mycket länge sedan.

Det är lätt att bli förtvivlad över både tonläge och människosyn i sommarens debatthaveri. Gränserna har flyttats åt helt fel håll. Men kanske bör man ändå besinna sig en smula innan man helt ger upp.

I en text i Sydsvenskan noterade i veckan liberalen Per Svensson att skrikandet från höger om migration och tiggare inte sker i ett maktpolitiskt vakuum. Det finns en agenda, en riktning.

Det handlar egentligen om mycket enkel matematik.

I och med Sverigedemokraternas framgångar i opinionen har regeringsunderlaget för Allianspartierna smält undan. Den som vill ha en högerregering – och det vill dessa opinions­bildare hemskt gärna – måste­ fundera över andra alternativ.

För den borgerliga ledarskribent som hatar sossar, men inte har några stora problem med att samarbeta med ett parti med rötter i nazismen, en kulturrevolutionär med nationalistiskt agenda och en partikultur som genomsyras av rasism, så finns lösningen nära till hands.

Om Sverigedemokraterna bara fostras till en svensk variant av norska Frem-skrittspartiet kan Sverige få en ny regering där skatterna pålitligt hålls nere och vinstfesten i välfärden kan fortsätta.

För att komma dit är det dock viktigt att sänka tröskeln till samarbete när det gäller migration och integration.

Mycket skrik med tydlig riktning alltså.

Innan man helt ger efter för sin politiska depression är det dock viktigt att minnas en sak:

I själva verket kan det vara så att allt gapande får precis­ motsatt effekt än den avsedda.

Alliansen mellan den liberala­ och konserva­tiva grenen­ av svensk borgerlighet hölls ihop av det gemensamma projektet ”Krossa Sossesverige”. Men den socialdemokratiska hegemonin existerar­ inte längre. Och nu spricker resonemangsäktenskapet.

På ena sidan hamnar­ högröstade ledarsidor i storstäderna, Sverige­demokraterna, halva KD och en skara moderater.

På andra sidan övriga­ Allianspartier­ och en majoritet av deras väljare. Det är fortfarande omöjligt att tänka­ sig att Anna Kinberg Batras moderater eller Annie­ Lööfs Centerparti skulle regera­ med stöd av Sverigedemokraterna efter nästa val.

Slutligen:

När borgerligheten historiskt varit framgångsrik har den enats kring en idé. Privatiseringar av offentlig sektor på 1990-talet, försämrad trygghet och sänkt skattekvot under Borg och Reinfeldt.

När Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Dagens­ Industri väl gapat klart om migrationen, tiggarna­ och flyktingbarnen, vad ska de göra då? Vad är ens deras projekt? Ska ett modernt Sverige byggas av moraliserande, fler poliser, stängda gränser och gnäll om att det är fult att vara framgångsrik?

Allt känns väldigt gammeldags och oklart.

Och hittills, tack och lov, fullständigt politiskt misslyckat.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborgs-Posten

Svenska Dagbladet

Dagens Industri

EU-migranter

Karin Pettersson