Sluta böla över bensinskatten

”Ingenstans handlar debatten om de verkliga klimatproblemen”

Magnifikt sammanbrott  Maria Wetterstrand anklagade SVT för en låg nivå i partiledardebatten på sina sociala medier. ”Jag tror faktiskt inte jag orkar höra en klimatdebatt till som tar sin utgångspunkt i bensinskatten”, skrev hon.

Missa inte Maria Wetterstrands magnifika sammanbrott från i söndags.

Ni hittar det på både Twitter och Facebook där hon anklagar SVT för en sååå låg nivå i partiledardebatten. ”Jag tror faktiskt inte jag orkar höra en klimat­debatt till som tar sin utgångspunkt i bensin­skatten.”

Hon har givetvis rätt. Om två månader hålls det avgörande klimatmötet i Paris, men i SVT handlar det fortfarande bara om bensinskatt och kärnkraft. Det är faktiskt beklämmande.

”FP bet sig i svansen”

Medan omvärlden förändras står den svenska debatten fortfarande och stampar i 70-talets kärnkraftsbråk. Reaktorerna har hunnit bli så gamla att de läggs ner på grund av olönsamhet, frågan borde faktiskt vara helt utagerad.

Eller för att citera Maria Wetterstrand: ”Folkpartiet bet sig alltså i svansen. De byggde ut förnybart så mycket att kärnkraften inte längre blev lönsam. Sorry, FP. Ge upp.”

Släpp kärnkraften, det borde handla om klimatet.

Men i stället tjatar programledarna Camilla Kvartoft och Mats Knutson om bensinpriset. ”SVT tycks tro att folk inte har förmågan att förstå någon mer komplicerad klimatfråga än att bensinen blir dyrare.”

Stor underhållning

Vi rekommenderar verkligen att gå in på Maria Wetterstrands Twitterkonto, det är stor underhållning. ”Världens största ödesfråga. Det är billigare att

köra bil på fossilt än på väldigt länge. SVT bara: ’bensinskatten, bu bu.’”

Även partiledarna tillåts vara precis så förutsägbara som de brukar vara. Jan Björklund tjatar kärnkraft medan centerns Anders W Jonsson beklagar att bensinskatten drabbar landsbygden.

Ingenstans handlar debatten om de verkliga klimatproblemen.

Om alla levde som i Sverige skulle det behövas tre–fyra jordklot. Våra utsläpp måste ner till noll och då är frågan till parti­ledarna snarare hur de ska klara industri och landsbygd utan fossila utsläpp. Vilket samhälle vill de ha, hur snabbt kan de bygga ut kollektivtrafiken, styra om fordonsflottan, minska kött­konsumtionen?

Varmare = fler konflikter

Svensk basindustri står för en femtedel av landets utsläpp av växthusgaser. Den naturliga frågan till Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra hade handlat om vilka styrmedel som krävs för att klimat­anpassa stålindustrin.

Stora delar av debatten handlade annars om flyktingkrisen och det hade varit naturligt att koppla den till klimatkrisen. Med stigande temperatur kommer­ konflikterna och flykting­strömmarna bara att öka. Vi måste orka se även de stora sammanhangen och här har svenska­ politiker ett val.

Antingen kan de initiera en progressiv svensk klimatpolitik eller så kan de fortsätta att böla över bensinskatten tills det är alldeles för sent.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen