Mejla

Jonna Sima

Zlatan gör sina fans till spelmissbrukare

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Zlatan Ibrahimovic är svensk fotbolls golden boy.
Foto: Jimmy Wixtröm / AFTONBLADET / 85325
Zlatan Ibrahimovic är svensk fotbolls golden boy.

LEDARE

Zlatan betyder ungefär "gyllene" på de sydslaviska språken.
Få har fått ett mer passande namn än Zlatan Ibrahimovic.
Han är Sveriges största och mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Alla ligatitlar med klubblagen, guldbollsrekorden, boksuccén – och inte minst alla mästerverk till mål som han har förgyllt svenska landslaget med. Han är svensk fotbolls golden boy.

Men allt är inte guld som glimmar.

Ny karriär i spelbranschen

Numera är den enastående fotbollskarriären på sluttampen. För ett par veckor sedan flyttade han till Los Angeles Galaxy och USA:s mediokra fotbollsliga. Kanske blir det mer tid över för företaget Zlatan på så sätt. Efter kläder, bilar och parfymer har Zlatan nu blivit delägare i och gör reklam för ett svenskt spelbolag baserat på Malta.

Det har ställt till det för honom.

Även om han redan innan VM-kvalet sa adjö till landslaget har Sveriges oväntade kvalificering till det stora mästerskapet i Ryssland i sommar väckt frågor om en möjlig comeback.

Om jag vill är jag där, har Zlatan själv sagt.
Fifa, som styr och ställer över VM, är av annan uppfattning.

Sportbladet avslöjade tidigare i våras att Fifa är tydlig med att spelare är förbjudna att på något sätt äga delar i någon typ av bettingbolag.

Vädjar till Zlatan att byta sida

Men det är inte bara det att Zlatans nya affärsverksamhet kan stoppa honom från ett sista VM-äventyr i karriären. I måndags publicerade Spelberoendes Riksförbund ett öppet brev till fotbollsstjärnan. Där vädjar de till honom som förebild för många unga att byta sida och kämpa mot spelbolagen i stället.
De skriver att 82 000 barn i Sverige lever med spelberoende föräldrar och jämför spelberoende med heroin: "Mat på bordet? Sällan." Och fler än någonsin söker hjälp hos organisationen.

Zlatan Ibrahimovic har noterat det öppna brevet. På Twitter svarar han arrogant och skyller ifrån sig: "Den här artikeln borde vara tillägnad statliga Svenska Spel”, skriver han och länkar till artikeln om riksförbundets inlägg i Sportbladet.

Ibrahimovic, Persbrandt och Schulman

Zlatan är inte ensam om att lockas av de stora pengarna i spelbranschen. Kändisar som Mikael Persbrandt, Alex Schulman och Sigge Eklund gör också spelreklam. Även Aftonbladet gör det. Samtidigt som nästan var tionde man mellan 16–29 år har problem med spelandet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Zlatan har liksom Mikael Persbrandt och Alex Schulman skrivit självbiografiska böcker om hur fasansfullt det är att växa upp i eller leva med missbruk. De har beskrivit hur det leder till social utslagning, tomma kylskåp, trasiga relationer, svek och våld.

Erfarenheter som påverkar en som människa, alldeles oavsett hur framgångsrik man blir.

De borde helt enkelt veta bättre.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.