Daniel Swedin

Miljöpartiet cyklar vidare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alla särintressen i Almedalen vill ha ett eget skatteavdrag. I dag fick Miljöpartiets kärnväljare ett: det ska bli billigare att få sin cykel reparerad.

När förslaget presenteras kommer Åsa Romson farande på en elcykel. Sedan låter hon sig fotograferas vid en cykelverkstad, om nu poängen skulle gå någon förbi.

Cykelparti-, förlåt.. Miljöpartiet föreslår fyra konkreta förändringar:

De vill sänka momsen för skomakare, skräddare och cykelreparatörer. De tänker driva krav i EU på att få sänka momsen på ännu fler reperationstjänster. De vill införa rot-avdrag för reparation av disk- och lattemaskin. Och de vill underlätta för arbetsgivare att hyra ut cyklar till sina anställda.

Momssänkningen av cykelreparationer fanns med redan i partiets budgetmotion i våras och frågan har utretts av Statens offentliga utredningar. I slutbetänkandet skriver man att momsen inte bör sänkas eftersom man inte kan se att det skulle ha några positiva effekter på sysselsättningen eller svensk ekonomi.

Men Miljöpartiet lär inte lyssna på det där. Det är inte sysselsättningen som är poängen.

Enligt Romson handlar det om att "justera ekonomin för att göra hållbar konsumtion tillgänglig för fler". Och den riktningen kan man ju sympatisera med.

En invändning är att skattesystemet blir än mer oöverskådligt med de miljöpartistiska förslagen och att vi hojar vidare mot Maud Olofssons drömsamhälle, där man får skattesubventioner för att ta ut grannens hund på promenad.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN