Medan Carl Bildt är på semester...

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fängslade sedan juli Johan Persson och Martin Schibbye har suttit inlåsta i Etiopien sedan 1 juli. Nu hoppas de på hjälp från ­utrikesminister Carl Bildt. När Bildt kommit hem från sin semester, vill säga.
Foto: SCANPIX
Fängslade sedan juli Johan Persson och Martin Schibbye har suttit inlåsta i Etiopien sedan 1 juli. Nu hoppas de på hjälp från ­utrikesminister Carl Bildt. När Bildt kommit hem från sin semester, vill säga.

LEDARE

28 DECEMBER 2011. Etiopiensvenskarna

Samma dag som journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye döms till elva års fängelse åker utrikesminister Carl Bildt på semester. Trots att tiden för diplomatiska aktioner är kort väljer Carl Bildt att lägga över ansvaret på andra.

På sin blogg skriver han att han tar ­familjen och åker i väg på en ”sedan länge planerad tid tillsammans lite längre bort”.

Har stuckit utomlands

Längre ner i bloggen fortsätter Carl Bildt att beskriva hur han ”koordinerat en del såväl nationellt som internationellt vad gäller de två svenskarna i Etiopien”.

I klartext betyder det att Carl Bildt stuckit utomlands och delegerat ansvaret. I går var det också kabinettssekreterare Frank Belfrage som fick hoppa in och ge intervjuer i stället för den semester­ledige utrikesministern.

Men Johan Persson och Martin Schibbye har bara helgerna på sig.

Till den 10 januari måste de ha bestämt sig för om de ska överklaga domen.

Om de överklagar får de vänta ett par år i etiopiskt fängelse. Därefter får de gå igenom ännu en rättsprocess som riskerar att bli lika rättsvidrig som den första. 

Om Johan Persson och Martin Schibbye i stället begär nåd kan de bli fria. Ett sådant frigivande förutsätter dock att de erkänner terroristbrott trots att de är oskyldiga.

Måste skaka fram garantier

För att våga be om nåd måste de ha ­sådana garantier att de säkert inte förblir fängslade för att de erkänt. Det är här Carl Bildts insats är så viktig. Det är han som måste skaka fram de garantierna.

Hittills har Carl Bildts intresse för de fängslade journalisterna varit måttligt. Egentligen är historien helt absurd. ­Utrikesministern hade intressen i ett ­oljebolag som verkar i den konfliktfyllda etiopiska provinsen Ogaden. Två svenska journalister reser ner för att ta reda på mer. De blir fängslade och deras öde hamnar till slut i utrikesministerns händer.

Om situationen inte varit så allvarlig kunde man säga att den påminner om ­manuset till en amerikansk thriller.

Men det är ingen lek. Johan Persson och Martin Schibbye har 14 dagar på sig att ta beslutet som kan innebära frihet ­eller elva år i etiopiskt fängelse.

Det får stöd av den svenske ambassadören Jens Odlander, han är ”hands on”, ett proffs som hela tiden stöttat journalisterna och deras familjer. Men de ­an­höriga har även begärt att få träffa Carl Bildt ”öga mot öga” och ett sådant möte kommer att arrangeras.

Men inte förrän Carl Bildt är tillbaka från sin semester.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.