Eva Franchell

Reinfeldt tog grepp om stockholmarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag rullade det moderata maskineriet igång.

Det innehöll alla de traditionella grepp som tidigare varit så framgångsrika för alliansen: en skärgårdsbåt, ett sommartal, en artikel på DN Debatt och en saknyhet. Det var så pressekreteraren presenterade den moderata satsningen på en tunnelbana till Nacka.

Det var säkert ingen händelse att Fredrik Reinfeldt tog skärgårdsbåten till just Gustavsberg i dag. Hans tunnelbanesatsning var en välkommen present till de skärgårdsbor som länge slagits för en linje till Nacka.

Efter så många dystra månader behövde väl Fredrik Reinfeldt glada människor omkring sig. De blir så bra på bild.

I tunnelbanesatsningen ingår också 40 000 nya bostäder längs den blå linjen genom Stockholm. Hur mycket staten kommer att skjuta till ville Fredrik Reinfeldt inte svara på, men han menar att höjda trängselavgifter kommer att vara ett villkor för satsningen.

Trängselavgifterna ska också bekosta motorvägssatsningen Förbifart Stockholm. Det återstår att se om avgifterna kan bära två så stora projekt. Sannolikt blir det i vilket fall stockholmarna som får betala det mesta. Men de behöver både tunnelbana och bostäder så i bästa fall kan förslaget mynna ut i en blocköverskridande satsning på Stockholm. Den vore välkommen.

Fredrik Reinfeldt avslöjade också regeringens satsningar i höstens budget. Forskning, infrastruktur och sänkt bolagsskatt. Men han var snål med preciseringar. Det är fortfarande oklart hur Stockholmssatsningen ska finansieras. Fredrik Reinfeldt ville inte heller säga hur mycket bolagsskatten ska sänkas.

Med sommartalet rullade det borgerliga valmaskineriet i gång. Fredrik Reinfeldt började med en stor satsning på Stockholm och de väljare som kommer att avgöra valet om två år. Sedan tackade han ja till Annie Lööfs inbjudan till ett allliansmöte i Maramö.

– Jag har inte varit där, som Fredrik Renfeldt sa. Men det lär ligga utanför Värnamo.

Han levererade därefter en förslag till dagordning för mötet i Maramö. Och det här är en varning till oppositionen. Fredrik Reinfeldt må vara trött, men hans kampanjorganisation är det inte.

Valrörelsen har börjat och nästa vecka är det Stefan Löfvens tur att sommartala.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln