Ledare

Vad visste Reinfeldt om vapenfabriken?

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ska ha god koll Det är osannolikt att försvarsminister Sten Tolgfors inte informerade sin högste chef, Fredrik Reinfeldt, om vapenfabriken i Saudiarabien.
ska ha god koll Det är osannolikt att försvarsminister Sten Tolgfors inte informerade sin högste chef, Fredrik Reinfeldt, om vapenfabriken i Saudiarabien.

LEDARE

9 MARS 2012. Saudigate

I tisdags avslöjade ”Ekot” planer på att Sverige skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik, via ett särskilt bulvanbolag och i hemlighet.

Sedan dess har dementierna och lögnerna haglat från regering och myndigheter. Och Gustav Fridolin har rasat. ­Socialdemokraterna och Vänsterpartiet rasade också, fast lite lägre. Va, vapen­fabrik? Det har jag aldrig hört talas om ...

Försökte förklara sig

I går avslöjade Ekot dokument som ­visar att affären har varit uppe i Exportkontrollrådet, där alla riksdagens partier sitter. Oppositionens kritik framstår nu som lite ihålig, för att uttrycka det milt.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) och handelsminister Ewa Björling (M) skrev även en skarpt formulerad artikel i Svenska Dagbladet för att förklara sig.

I efterhand framstår artikeln som ren skönlitteratur. De dementerar en rad ­saker som ingen har påstått och försöker sedan framställa det som att regeringen inte var informerad.

Dick Sträng, tidigare hög tjänsteman på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och den som, enligt egen uppgift, fick generaldirektörens uppdrag att starta bulvanbolaget, säger till Dagens Nyheter att de visst var informerade.

– Flera tjänstemän på departementet kände till detta, berättar han.

Försvarsministerns uppgifter bär onekligen inte sannolikhetens prägel.

I vårt land väntar vi vid röd gubbe även när det inte kommer några bilar. Vår ­byråkrati är kanske inte så kul, men den följer regler, är rättssäker och gör som den är tillsagd.

Så även Försvarsdepartementet och FOI. När Tolgfors skyller ifrån sig nedåt är det inte trovärdigt. Varken regeringskansliet eller myndigheterna fungerar så.

I synnerhet inte inom utrikes-, försvars- och säkerhetspolitiken. Där har utrikesministern, försvarsministern eller statsministern sista ordet. Tjänstemännen agerar inte utan att ha klart uppåt.

Inte sannolikt

Sverige kan inte ha en försvarsminister som far med osanning. Om Dick Strängs uppgifter är korrekta och försvarsdepartementet är inblandade måste Sten Tolgfors avgå.

Men frågan om den hemliga vapen­fabriken i Saudiarabien rymmer en större fråga. Vad visste egentligen Fredrik Reinfeldt?

Är det sannolikt att försvarsministern inte skulle ha informerat honom och att ingen från Statsrådsberedningen har ­varit införstådd.

Normalt är statsministerns statssekreterare inblandad i de flesta viktiga frågor och statsministerns stab har god koll på fackdepartementen.

I fjol sålde Sverige vapen till Saudiarabien för 2,9 miljarder. Vilken roll löftet om vapenfabriken spelade i detta är inte känt, men det är lite svårt att ta på allvar att ingen skulle ha sett eller hört något.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!