Mejla

Eva Franchell

Filippa Reinfeldt rear ut vården

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Filippa Reinfeldt kunde ha tagit tillbaka sjukhuset till landstinget för att ordna en rättvis upphandling. Men sannolikt vågade hon inte.”

Filippa valde att driva igenom beslutet om Europas största sjukhusupphandling.
Foto: Per-Olof Sännås
Filippa valde att driva igenom beslutet om Europas största sjukhusupphandling.

Självklart borde Filippa Reinfeldt ha stoppat upphandlingen av S:t Görans sjukhus.

Hennes tjänstemän ifrågasatte hela ­affären. Underlagen var så bristfälliga att hela upphandlingen riskerades. Ändå ­valde Filippa Reinfeldt och allians­kollegerna i Stockholms läns landsting att driva igenom beslutet om Europas ­största sjukhusupphandling. 

Den handlade om 16 miljarder kronor av stockholmarnas skattepengar som nu kommer att gå till riskkapitalägda vårdbolaget Capio.

Hemlighöll information

Företaget har drivit S:t Göran under det ­senaste decenniet, i vinter går kontraktet ut och därför utlyste landstinget en ny upphandling. Till en början trodde man nog att vårdbolag från hela världen ­skulle strömma till. Så blev det inte. Till slut var det ­bara två bolag som tävlade om att få driva S:t ­Görans sjukhus – Capio och ­Aleris.

I går avslöjade Dagens Nyheter hur ­Capio hemlighöll information om sjuk­huset, trots att Aleris behövde den för att kunna lägga sitt anbud. Capio hänvisade till ”affärshemligheter”, och det var en maskningsaktion som lönade sig. Capio la till slut det lägsta budet och fick ­kontraktet.

Filippa Reinfeldt kunde ha tagit till­baka sjukhuset till landstinget för att ordna en rättvis upphandling. Men sannolikt ­vågade hon inte. Risken fanns att hon då skulle stå med ett osålt landstings­sjukhus i valet 2014, och det hade ju inte gått. Inte för henne som vill att all vård ska vara ­privat.

Rea ut och privatisera

Nu återstår det att se om Aleris ­kommer att överklaga eller om företaget i stället hoppas på andra privata kontrakt i ­Filippa Reinfeldts spår. Målet för hela hennes verksamhet har ju varit att i snabb takt rea ut och privatisera.

Vi minns företaget Wemind som fick kontraktet för vård av tortyrskadade flyktingar, trots att man på företaget ­saknade all erfarenhet av traumavård.

Men ­Wemind var billigast. Förvaltningsrätten underkände så småningom den upphandlingen och Filippa Reinfeldt fick backa.

Vi minns Sodexo, som vann upphandlingen av sjukhusmat, och alla ­patienter som fick uppvärmd mat i svarta ­plast­lådor.

I juli 2009 konstaterades att den ­upphandlingen stred mot såväl kommunallagen som grundläggande demo­kratiska ­principer.

Det är för övrigt samma ­företag det ­rapporteras om i dagarna. Den här ­gången har Sodexo gjort 300 miljoner

i vinst på att hyra ut rullstolar till Stockholms läns landsting. Det avtalet avslutas nu.

I Filippa Reinfeldts landsting går det ­undan, men det är inte alltid det går rätt till.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN