Unga blåsta på miljoner

Publicerad 2014-07-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vem kan säga ordet “arbete” flest gånger? Från scener, under intervjuer och i tal - Alliansens partiledare har bestämt sig för att vinna den tävlingen. Men de unga som trodde på pratet blir nu blåsta. Regeringen håller inne ett miljardstöd från EU som skulle gå till att skapa jobb, rapporterade SVT igår. Arbetsförmedlingen får svårt att dra igång projekt, kriskommuner blir utan stöd och jobbsatsningar får ställas in helt.

Projekt för unga ställs in

- Vi hade planerat att 500 långtidsarbetslösa ungdomar skulle få jobb i Jämtland. Kommunerna, landstinget och EU-stödet skulle tillsammans finansiera en regional satsning på jobb. Men nu väljer regeringen att hålla in pengarna. Då går det inte, projektet verkar inte kunna bli av längre, säger Robert Uitto (S) som är regionråd i Jämtland.

Tre regioner i Sverige har så hög arbetslöshet bland unga att de fått krisstöd från EU. Villkoren är att staten och krisområdena är med och finansierar en del. Totalt blir det över en miljard kronor som Sydsverige, norra Mellansverige och mellersta Norrland skulle skapa arbeten för fram till 2018. Men nästa år betalar regeringen bara ut 25 miljoner kronor av stödet.

Enligt SVT är anledningen budget-tekniska skäl. EU betalar sina pengar i efterhand. Då vill inte regeringen riskera att överskrida budgeten.

Krisområden utan hjälp

Att bara en bråkdel nu betalas ut gör att även Arbetsförmedlingen får prioritera om. De konstaterar att uppstarten blir svår och att vissa delar av krisregionerna blir helt utan hjälp.

- Satsningen blir inte lika stor som planerat. Pengarna vi får räcker inte åt alla det var tänkt till från början. Det gör att vi behöver välja ut vilka kommuner som har det allra värst och behöver hjälp just nu, säger Johan Tegnhed som är biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen i södra norrland.

Strypta satsningar

Regionerna, Arbetsförmedlingen och ungdomarna blir alltså lämnade med satsningar som regeringen stryper finansieringen till. Kanske ogillar Alliansen tanken på att få hjälp från EU. Krisbidrag rimmar illa med arbetslinjen.

Därför låtsas Alliansen som om ingen kris finns.

De pratar arbete samtidigt som jobbprojekt ställs in.

Det spelar ingen roll hur många gånger partiledarna i Alliansen säger ordet “arbete”. Inte när unga som trodde på deras prat fortfarande går utan jobb.

Linnea Swedenmark