Mejla

Ingvar Persson

Slarva inte med hantverket, S

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LOTTE FERNVALL
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström fick dra tillbaka sin proposition.

Etableringsfriheten för privata vård­centraler är en hjärtesak för borgerlig­heten och inte minst för den tidigare socialministern Göran Hägglund. Att tvinga på landstingen den så kallade ­valfriheten har blivit en trossak, som ­inte låter sig påverkas av rapporter om att ­systemet ökat kostnaderna och fördjupat klyftorna.

Hägglund kommer aldrig att accep­tera att lagen om valfrihet avskaffas. Så långt är det politik och ingenting ­konstigt. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström och den nya regeringen har goda skäl att ha en ­annan uppfattning.

Insåg inte felsteget

Wikström har dessutom goda skäl att lämna raska besked. Framför allt för ­patienternas skull naturligtvis, men ­också för att landets välfärdskapitalister ska ­veta vad som kommer att hända.

Men, och det är viktigt, det betyder ­aldrig att regeringen kan strunta i lagens krav på att förslag ska vara grundligt förberedda, det som på byråkratsvenska kallas för beredning.

Det är förstås bra att Wikström i går meddelade att propositionen dras till­baka och att regeringen tänker åter­komma med ett förslag som är bättre förberett. Men det är illavarslande att det krävdes ett revolterande socialutskott och ett förödande yttrande från Lag­rådet innan ministern insåg att han trampat i klaveret.

Måste ha högre ambitioner

Ett av de arv den förra regeringen ­lämnade efter sig är just att traditionen med grundligt förberedda regerings­förslag urholkats. Göran Hägglund, som nu beklagar sig över regeringens handläggning, är inte utan skuld.

Men socialdemokrater – som Gabriel Wikström – måste ha högre ambitioner. Regeringen har helt enkelt inte råd att slarva med hantverket.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM