ÅSIKT

Israel bör ta adjö av extremhögern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Netanyahus regering blev en politisk återvändsgränd

Foto: Isaac Herzog Om valet går som opinionsmätningarna förutspår kan Isaac Herzog från Arbetarepartiet tillsammans med liberalen Tzipi Livni stå som vinnare i morgon. Men ännu är allt öppet.
Foto: Benjamin Netanyahu ser ut att gå mot förlust

Israels bidrag till årets Eurovision har titeln "Golden boy" och framförs av det blott 16-årige stjärnskottet Nadav Guedj. Låten börjar lite sorgset men exploderar snabbt i glad arabiskklingande r’n’b.

Den officiella videon är inspelad i ett soligt Tel Aviv och Nadav Guedj dansar på rådhusets tak, under ett rave med 60 000 deltagare och på Rabintorget.

I går hade den israeliska högern sitt avslutande valmöte på precis samma plats. De hade nog inte lika roligt.

Val i morgon

I morgon ska staten Israel välja ett nytt parlament, Knesset. Premiärminister Benjamin Netanyahu utlyste valet i förtid efter intern sprittring i regeringen.

Sedan dess har det mesta gått honom emot.

Enligt opinionsmätningarna leder oppositionen, under ledning av Isaac Herzog från Arbetarepartiet och liberalen Tzipi Livni, över Netanyahus högerparti Likud.

Rörigt läge

Mycket har ändrats sedan förra valet 2013.

De arabiska partierna har gått ihop och kan komma trea vilket skulle ge ungefär lika många parlamentsledamöter som det nationalreligiösa bosättarpartiet Judiskt hem.

Det högerextrema partiet Israel är vårt hem under utrikesminister Avigdor Lieberman ligger dåligt till efter en korruptionsskandal och ligger strax över spärren till Knesset som är 3,25 procent.

Ett nytt parti, Kulanu, som leds av en tidigare Likudpolitiker ser ut att få 7-8 procent. Om mätningarna stämmer kommer 11 partier att få mandat vilket gör det politiska läget osäkert.

Säkerhet mot sociala frågor

Benjamin Netanyahu har försökt få valrörelsen att handla om säkerhetsfrågor och framförallt om vilket hot Iran utgör.

Oppositionen har istället försökt sätta fokus på sociala frågor. Herzog har bland annat lovat 300 000 nya lägenheter och profilerat sig i frågor om utbildning och sjukvård.

Detta är ingen ny konflikt, den israeliska högern har länge vunnit val på säkerhetsfrågor men frågan är om det fungerar denna gång.

I morgon klockan 22

De senaste opinionsmätningarna publicerades i fredags och innan vallokalerna stänger vid klockan 22 i morgon kan vi bara gissa.

Men det finns flera tänkbara utfall.

Om Netanyahu får stöd i mitten, av exempelvis det nya partiet Kulanu, kan han fortsätta som premiärminister. Annars talar det mesta för Arbetarepartiets Isaac Herzog.

Vissa analytiker talar även om en nationell samlingsregering.

Återvändsgränd

Benjamin Netanyahu har varit premiärminister i sammanlagt nio år och många väljare längtar efter något nytt.

Under hans tid vid makten har politiken vridits åt höger och mer extrema krafter som bosättarrörelsen har fått ökat inflytande. Men någon fred med palestinierna har det inte blivit och Israel är knappast säkrare i dag än tidigare.

Netanyahu är en politisk återvändsgränd. Israel borde ta adjö av honom och hans kompisar inom extremhögern.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM