ÅSIKT

Utförsäkring av sjuka blir Kinberg Batras julklapp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kinberg Batra talar om väljarnas rätt att påverka, men nu får vi den politik vi röstat bort
LEDARE

Anna Kinberg Batra talar om att utkräva ansvar när hon ska försvara blockpolitiken. Två konkurrerande block ger väljarna möjlighet att verkligen välja, säger den tillträdande moderatledaren.

Även om blockpolitiken i dag ser ut att ha nått vägs ände går det inte att förneka att Kinberg Batra har en poäng. Klara alternativ gör de politiska vägvalen tydligare och det kan vara viktigt för demokratin.

Politiken måste ändras

Men det finns ett villkor som måste uppfyllas för att väljarna ska kunna utkräva politiskt ansvar. Den politik de förkastat måste faktiskt ändras, i verkligheten.

Det handlar inte om prestige eller praxis utan om ytterst konkreta verkningar av besluten, som när sjuka kastas ut från sjukförsäkringen. Bland den förra regeringens många kontroversiella förslag sticker idén att dra in ersättningen för sjuka människor, inte för att de blivit friska utan därför att deras dagar "tagit slut", ut. Inget har sannolikt skapat lika mycket sorg, rädsla och vrede. Och inget misslyckande bidrog mer till att undergräva förtroendet för regeringen eller till väljarnas flykt.

Rundgång i systemet

Nu kommer ordningen med utförsäkringen av sjuka människor att fortsätta, precis som rundgången i systemet. Försäkringskassan har för Dagens Arena gjort en prognos som visar att 13 200 personer kommer att utförsäkras 2015. Det är lika många som alla invånare i Vaggeryds eller Svalövs kommuner.

Sedan de nya reglerna infördes 2008 har över 90 000 personer blivit utförsäkrade, och allt fler tycks fastna i systemet. Under nästa år drabbas 2 240 för andra gången.

Moderaterna förlorade

Precis detta röstade svenska folket bort i september. De utkrävde ansvar, av Anna Kinberg Batra och av de partikamrater till henne som skapat utförsäkringen. Moderaterna förlorade nästa sju procentenheter av väljarkåren, ett historiskt ras.

Men det hjälpte alltså inte, eftersom Anna Kinberg Batras budget till sist också blev Mattias Karlssons.

Nu får väljarna ytterligare en möjlighet att utkräva ansvar, för utförsäkringen av sjuka, den havererade a-kassan och bristerna i vården, och det är förstås bra. Men om vi vill ta möjligheten att påverka politiken på allvar kan vi inte ha en blockpolitik som ger ett ytterlighetsparti som Sverigedemokraterna makten att återinföra just den politik man just röstat bort.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM