ÅSIKT

En moské måste stå för trygghet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Branden i Dawamoskén i Eskilstuna på juldagen.

Hundratals människor samlades i går runt Dawamoskén i Eskilstuna.

– I dag ser vi glädjens ljus, sa församlingens Abdirisak Hussein och runt om honom samlades människor av alla ursprung och med olika tro. De visade sin medkänsla när de kärleksbombade den utbrända byggnaden med röda hjärtan.   

Misstänker mordbrand

Solidaritet är viktigt.

Vi måste skydda våra moskéer, synagogor och kyrkor. Mörkrets krafter får aldrig ta över.

Nu vet vi fortfarande inte vad som orsakade juldagens brand i moskén i Eskilstuna. Polisen misstänker anlagd mordbrand. Den hade ett hastigt förlopp, människor fick fly för sina liv. Fem personer fördes till sjukhus.

– Svårt att tro annat än att detta grova våld riktades mot muslimer som grupp och islam som religion, säger justitieminister Morgan Johansson. Om detta är ett hatbrott är det ett fegt angrepp på religionsfriheten och på enskilda människor.

Med branden i Eskilstuna har tolv moskéer attackerats under 2014, konstaterar Anders Dalsbro på Expo. Det innebär en

attack i månaden och det är en statistik som skrämmer.

Egentligen borde vi skriva tretton, för i går upptäcktes att ännu en moské attackerats i Eskilstuna i helgen. Den ligger bara några hundra meter från den andra. Glas hade krossats och bilar som stod parkerade utanför hade vandaliserats.

Polisen i Södermanland utreder nu händelserna tillsammans med Säkerhetspolisen. Det är extremt viktigt att bränderna utreds och att eventuella gärningsmän åtalas.

I Sverige råder religionsfrihet och den som väljer att gå till en bön eller mässa ska aldrig behöva känna rädsla. En moské måste vara fredad från alla former av hot. Där ska man vara trygg. Nu vet vi inte vem eller vad som orsakade branden i Eskilstuna, men vi vet att det pågår en hetsjakt på muslimer i vårt land.

Gå vidare mot hatbrott

Attackerna mot moskéer måste upphöra. Islamofobin måste bekämpas. I slutet av februari kommer hatbrottsutredningen att presentera sina förslag och sedan kan regeringen gå vidare med åtgärder mot hot och hatbrott.

Viktigare ändå, är de röda hjärtana runt moskén i Eskils-tuna. För om många människor visar sin solidaritet, då visar de också att islamofoberna är i minoritet.

Det ska vi alltid komma ihåg: De främlingsfientliga är i minoritet och de har ingen rätt att sprida rädsla i vårt land. Här ska man vara trygg.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM