ÅSIKT

Vi kan stoppa nya folkmord

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Flyr Etiopien Barn och vuxna flyr Ogaden i Etiopien till flyktingläger i norra Kenya. De flyr för att undkomma striden mellan rebeller och regeringsgrupper. Nu riskerar situationen i Ogaden att bli ett nytt Darfur där civila tvångsrekryteras som soldater. Men den här gången borde EU och USA kunna förhindra att det sker igen.
LEDARE

13 JULI 2009. Det var en polsk jude vid namn Raphael Lemkin som myntade ordet ”genocid”. Denne Lemkin var så uppfylld av kampen för att göra folkmord straffbart att han knappt tog sig tid att äta.

Fick igenom folkmordslag

Samantha Powers berättar i sin bok ”A Problem from Hell: America and the Age of Genocide ” hur människor började undvika Raphael Lemkin – hans kostym var så sliten och han själv så härjad. Vid 59 års ålder drabbades han av en hjärtattack. Sju personer kom till begravningen.

Men manuskriften i den slitna kostymjackan hade fått effekt och bara några år efter Lemkins död 1959 hade stora delar av världen ratificerat 1948 års Folkmordskonvention i Genève Lemkins lag.

Här definieras genocid som ”handlingar i avsikt att förgöra, helt eller delvis, en nationell, etnisk, rasmässig eller religiös grupp som sådan”. Och tyvärr har striden om Lemkins definition varit intensivare än försöken att stoppa pågående folkmord.

Nu i helgen hedrades den officiella minnesdagen för Srebrenica. I juli 1995 mördades här över 8 000 bosnienmuslimska män av de bosnienserbiska styrkorna ledda av general Ratko Mladi.

Det var ett av FN:s mörkaste ögonblick. Världssamfundet hade förklarat Srebrenica för ”skyddad zon”. Men ingrep inte. Nya gravar upptäcks fortfarande runt staden och detta på en kontinent där folkmord aldrig skulle få ske igen. Aldrig mer! Men som en kommentator observerat kan orden ”aldrig mer” nog bäst tolkas som ”aldrig mer kommer tyskar att mörda judar på 1940-talet”.

Ogaden ett nytt Darfur

Andra världskrigets förintelse föregicks av folkmordet på armenierna, och har följts av Kambodja, Bosnien, Rwanda och Darfur. Nu kommer även nya rapporter från Ogaden. Det är ett omstritt område i sydöstra Etiopien vid gränsen till Somalia. I senaste numret av American Interest skriver Yannick Demoustier, som lyckats ta sig in i regionen, att situationen riskerar att utvecklas till ett nytt Darfur.

I Ogaden har gerillastrider mot den etiopiska regeringen pågått sedan slutet av 1980-talet och leds av ONLF (Ogadens Nationella befrielsefront).

Liknande utvecklingen i Darfur finns här ett mönster av att regeringsstyrkorna attackerar civila med fruktansvärd hänsynslöshet. Men till skillnad mot Darfur är regeringen i detta fall Etiopien: alltså en av västvärldens allierade.

EU och USA måste förhindra

Både EU och USA har mycket stort inflytande över Etiopien i form av bistånd och möjlighet till politiska påtryckningar, det är hög tid att börja använda det.

Inget kan vara viktigare än att förebygga folkmord och mer engagemang i frågan behövs på alla nivåer. För tyvärr lever vi i folkmordens tidsålder.

Och som George Orwell skrev: ”I vår tid finns det inget som heter ’hålla sig utanför politiken’”.

KK

ARTIKELN HANDLAR OM