Ledare

Piraterna utmanar ordförandeskapet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På krigsstigen  Piratpartiet tar strid mot EU:s datalagringsdirektiv. En strid som ­Fredrik Reinfeldt kommer bli varse under det svenska ordförandeskapet i höst.
På krigsstigen  Piratpartiet tar strid mot EU:s datalagringsdirektiv. En strid som ­Fredrik Reinfeldt kommer bli varse under det svenska ordförandeskapet i höst.

LEDARE

12 juni 2009. Piraterna lovar ingen borgfred under ord­förandeskapet.

Efter framgångarna i EU-­valet formerar Piratpartiet om sig. Med nästan 50 000 medlemmar tar partiet sikte på kommande strider.

Nu handlar det om datalagringsdirektivet och telekompaketet. Frågor som utmanar regeringen och det ­svenska ordförandeskapet. Fredrik Reinfeldt kan glömma drömmen om en svensk borgfred under nästa halvår.

Nytt oppositionsparti

Nu har han fått ett nytt ­oppositionsparti vars hela före­tagsidé är att ta strid mot EU-lagstiftningen.

Det handlar om datalagringsdirektivet. Kommissionen har redan stämt Sverige för att ­regeringen inte infört ­direktivet som säger att operatörerna måste lagra alla tele­fonsamtal, sms och mejl i sex månader. Datalagringen ­skulle ha varit uppe i den svenska riksdagen före sommaren.

Piratflaggorna vajar

Men datalagringen är fortfarande ”under beredning”. Ingen på Justitiedepartementet kan svara på när förslaget blir klart, regeringen sköt helt enkelt upp det för att slippa en strid i EU-valrörelsen.

Nu får den ta striden under ordförandeskapet i höst i stället. Vi kan redan se pirat­flaggorna vaja utanför möteslokalerna.

I höst får regeringen dessutom ansvar för telekom­paketet. Nyligen vägrade EU-parlamentet acceptera att internetanvändare kan stängas av från nätet utan domstols­beslut. Ett nederlag för det franska ordförandeskapet och president Sarkozy som drivit en hård linje för avstängning från nätet. Nu har Sarkozy fått nej även på hemmaplan.

Får reda ut telekomfrågan

Det blir det svenska ord­förandeskapet som får reda ut telekomfrågan. De lila flaggorna kommer att vaja, Pirat­partiet kommer stärkta av ungdomarnas mandat och världspressens intresse.

Knappast det ordförandeskap regeringen Reinfeldt hoppades på.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik