Ledare

Vem reser sig först ur soffan?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är inte att man saknar Bengt Westerbergs tydlighet gentemot högerpopulismen

håller öppet för sd   Maud Olofsson, Göran Hägglund, Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund ger oklara besked om huruvida Sverigedemokraterna ska ingå i ett regeringsunderlag eller ej.
håller öppet för sd   Maud Olofsson, Göran Hägglund, Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund ger oklara besked om huruvida Sverigedemokraterna ska ingå i ett regeringsunderlag eller ej.

Sverigedemokraterna har länge försökt putsa på sitt yttre för att verka som vilket annat parti som helst. I går gick partiets ledare Jimmie Åkesson till våldsamt angrepp mot Sveriges muslimer (AB 19/10). Det var en otäck artikel som andades främlingsfientliga åsikter som Sverigedemokraterna annars har försökt tona ned.

Sverigedemokraterna är sannerligen inte vilket parti som helst. Det har sitt ursprung i den nynazistiska och rasistiska rörelsen. Dess politiska idé är främlingsfientligheten.

Sahlin är glasklar

I helgens Sifo-mätning fick partiet återigen över fyra procent och är nu större än både Kristdemokraterna och Centerpartiet. Det är förstås alltför tidigt att påstå att SD kommer in i riksdagen. Förhoppningsvis blir det inte så.

Däremot är det hög tid för riksdagspartierna att förhålla sig till en eventuell valframgång för högerextremismen. Oppositionsledaren Mona Sahlin har varit glasklar om att (S) aldrig kommer att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är lika tydliga.

Värre är det på den borgerliga kanten. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt gör utfall mot journalister som ställer frågan om han kan tänka sig att bilda regering med stöd av SD. Reinfeldt säger att han aldrig kommer att samarbeta med partiet men han tiger om huruvida han kan tänka sig att Sverigedemokraterna ingår i regeringsunderlaget.

I våras efterlyste de båda folkpartisterna Alexander Bard och Ulf Öfverberg tydligt besked av folkpartiledaren angående SD (Newsmill 19/5). Något sådant besked har ännu inte kommit från Jan Björklund. Tvärtom slingrade han sig våldsamt i en intervju i Expressen nyligen. Något som FP-bloggaren Thomas af Bjur i Sörmland noterar.

Han uppmanar Björklund att göra som Mona Sahlin och säga: Vi liberaler kommer aldrig någonstans, någonsin, någon gång att göra oss beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Aldrig!

Tycker hon är oschyst

Tyvärr är tongångarna raka motsatsen från det liberala hållet. Björklunds och Reinfeldts luddighet backas upp av Dagens Nyheters ledarsida som i en ledare gör frågan om partiernas förhållande till SD till ett etikettsproblem. Sahlins tydliga hållning gentemot SD är problematisk enligt DN för att den ”i många väljares ögon är oschyst”.

Med tanke på att samma ledarsida förespråkade att norska Fremskrittspartiet skulle ingå i en borgerlig regering är det kanske inte så förvånande. Men det är inte utan att man längtar efter en Bengt Westerberg som modigt reser sig från soffan när de främlingsfientliga intar scenen.

De borgerliga måste ge väljarna besked: Tänker ni regera med hjälp av SD?

HK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!