En budgetseger kan bli Svantessons mardröm

Den grop M gräver åt andra kan de snart ramla ner i själva

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Elisabeth Svantesson (M).
Elisabeth Svantesson (M).

Alla oppositionspartier har nu presenterat sina budgetförslag och landets politiska kommentatorer har läst och jämfört. Det finns till exempel saker där partierna skulle kunna enas. Ännu mer pengar till polis, domstolar och fängelser är en sådan.

Naturligtvis har det startat spekulationerna om hur det ska gå för Magdalena Anderssons sista budget. Kommer den att kunna samla majoritet, och till vilket pris i form av eftergifter till Centerpartiet och Vänsterpartiet?

Frågan borde kanske i stället vara, vill verkligen Elisabeth Svantesson att hennes budgetförslag ska gå igenom?

Det borde hon inte, och det finns flera skäl.

Räcker med servetter

Det första är att landet helt enkelt inte mår bra av att styras efter en servettbudget. Det vet vi sedan 2018.

Riksdagspartierna har massor av kompetens, både bland politiker och på sina kanslier. Men något regeringskansli är de inte. Partierna har varken experterna, kontakterna eller rutinerna för att kunna göra en egen budget. Motionerna man lämnar har inte det syftet. De ska visa på ambitioner och politiska vägval. Ett och annat hål i resonemanget eller finansieringen är ingen katastrof.

Det blir det däremot om dokumentet antas som budget för den svenska staten. Ett ansvar Svantesson knappast kan önska sig.

För det andra är det snart val. Alla partier vill prata om sin egen politik, och ta åt sig äran av den. Hur ska Elisabeth Svantesson förklara att det är hennes förtjänst om Magdalena Andersson eller Per Bolund tvingas sänka bensinskatten?

Spara till valaffischerna

Det löftet vill hon nog spara till valaffischerna. Och risken är ju att urholkningen av regeringsmakten slår tillbaka, om Svantesson någon gång får bli finansminister.

Dessutom kan man fråga sig varför moderater och sverigedemokrater skulle sätta sig ner och kompromissa om a-kassan eller pensionerna nu, före valet. Den förhandlingen tar Jimmie Åkesson säkert hellre efter valet, när det kostar mindre att backa.

För det tredje finns ju risken att Magdalena Andersson håller fast vid Stefan Löfvens linje, att budgetomröstningen blir en förtroendefråga. Då skulle vi få ännu ett politiskt kaos som skulle kunna sluta lite hur som helst.

Vill Elisabeth Svantesson vara den som orsakar det? Det är svårt att tro. Men vem vet?

Vi förväntar oss att politiker uppträder rationellt. Oftast har vi förhoppningsvis rätt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.