Ledare

Sabuni flyr efter att ha sänkt Liberalerna

Rent dösnack att detta skulle handla om hennes person

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nyamko Sabuni tänkte högt om att fly till Norge i händelse av krig. I fredags avgick hon med omedelbar verkan.

Men hennes utlovade fanflykt var bara det senaste i en lång rad av politiska skeppsbrott hon lämnar efter sig. Hennes parti liknar mest en ledsen grushög.

På pressträffen försökte hon framställa avgången som något personligt. Hon lyfte flera gånger fram om att hon är afrosvensk och kvinna.

Dösnack

Men det är rent dösnack att detta skulle handla om hennes person. Orsaken till avgången, förutom uttalandet om flykten till Norge, är att hon splittrat sitt parti på mitten och håller på att leda det ut ur riksdagen.

Liberalerna får 2,1 procent i Novus väljarbarometer för april, det är häften av vad som behövs för att komma in i riksdagen.
Nyamko Sabuni valdes efter en intern maktkamp med hjälp av ett nätverk av konsulter och gamla intrigmakare kring tidigare folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Målet var att få med Liberalerna på det SD-tåg som Ulf Kristersson och Ebba Busch redan tagit plats i.

Fel vänner

Dessa intrigmakare var skickliga på att manipulera Liberalerna olika möten och omröstningar men betydligt sämre på att charma väljarkåren.

Nyamko Sabuni såg till att lämna januariavtalet med regeringen och istället samarbeta öppet med Jimmie Åkesson. Men de väljare som gillar SD var redan upptagna och att tävla med Åkesson, Kristersson och Busch om ungefär samma väljare visade sig vara svårt.

Inför valet 11 september har Liberalerna dessutom svårt att vinna stödröster från någon sida. Till vänster litar ingen längre på Liberalerna eftersom de svikit ingångna avtal.

Opålitliga

Och till höger undrar väljarna när Liberalerna kan tänkas byta sida nästa gång.

Vilket är en ganska rimlig fråga att ställa eftersom partiets riksdagsgrupp inte ens klarar att hålla samman i regeringsfrågan.

Så vad gör Nyamko Sabuni när skeppet sjunker?

Hon flyr.

Inte till Norge kanske, det är ju trots allt inte krig här. Men sannolikt tillbaka till den konsultvärld hon kom ifrån.

2,1 procent

Efter sig lämnar hon ett söndertrasat parti som andra får städa upp i. Det kommer inte att bli enkelt efter alla interna strider och fortfarande med strategin att samarbeta med SD.

Antalet riktiga liberaler i Sverige som vill ge makt åt ett parti som inte kan skilja mellan Putin och Biden och som ännu inte har gjort upp med sina rötter i nazismen är nog trots allt ganska litet.

Kanske inte ens 2,1 procent när det verkligen gäller.

Det krävs nog mycket mer än en ny partiledare för att rädda partiet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Blir det krig drar Sabuni till Norge

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyamko Sabuni

Lars Leijonborg

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson

Liberalerna

Ebba Busch

Norge