Mejla

Susanna Kierkegaard

Ebba Busch beter sig som en maffiaboss

Erbjudandet var ett förtäckt hot

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Ebba Busch lade fram erbjudandet i direktsändning, under partiledardebatten i TV4. Likt en maffiaboss med cigarren dinglande i mungipan föreslog hon en enkel lösning. Stek Morgan Johansson, så har ni vårt beskydd.

– Han måste gå. Släpp honom. I gengäld så lovar jag att mitt parti inte kommer att medverka till fler misstroendeomröstningar till valet och att ni får all hjälp ni behöver för att föra Natoansökan i hamn. Morgan Johansson måste gå. Vi löser ut Amineh Kakabaveh åt er, sa Ebba Busch.

Gör som vi vill, så ska vi nog kunna undvika tråkigheter.

Magdalena Andersson svarade märkligt nog att hon behövde överväga saken. En mer begriplig reaktion hade varit att knyckla ihop eventuella talepunktspapper och kasta dem i KD-ledarens riktning.

Handlar inte om Johansson

De flesta förstår nog att det här inte handlar om Morgan Johansson. Misstroendeförklaringar och KU-anmälningar har vid det här laget helt förlorat sin funktion och betydelse. Oppositionen har tagit varje chans de fått att försöka putta omkull regeringen.

Efter omröstningen i går erkände Ebba Busch till och med att misstroendet handlade om att vinna väljare. KD var enligt Busch tvungna att ansluta sig till SD:s krav om Johanssons avgång.

– Vi hade förlorat betydligt mer genom att upplevas rädda kvar Morgan Johansson och han är helt sekundär till den här andra frågan, säger Busch till TT med referens till gängkriminaliteten.

Förtäckt hot

Ebba Buschs generösa erbjudande var inte mer än ett förtäckt hot. Hon antydde att fler misstroendeomröstningar kommer dyka upp innan valet. Oppositionen kommer fortsätta använda dem som ett verktyg för att skada regeringen.

Det spelar ingen roll vad statsråden gör – någon ska anmälas innan september.

Kristersson, Åkesson, Busch och Pehrson har slagit sig ihop. Familjen har en tydlig arbetsfördelning. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är torpeden som skickas ut för att ta hand om skitgörat, väcka misstroende. Ebba Busch är den resonliga förhandlaren som är redo att kompromissa med hotfull underton.

Pehrson och hans parti vill bara ha respekt. De omger sig med starka busar och är redo att göra vad som helst. Ulf Kristersson är ledaren som föredrar att hålla sig i bakgrunden.

Inte över än

Morgan Johansson klarade sig med en hårsmån. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh lade till slut ned sin röst och oppositionen förlorade omröstningen.

En maffiaboss puffar på cigarren under tystnad. Knäcker fingrarna. Det blir en lång sommar.


Vad tycker du? Chatta med ledarskribent Susanna Kierkegaard om Morgan Johansson, oppositionens generösa erbjudande och den kommande valrörelsen.

Livechatten öppnar 9.00 men du kan ställa frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Susanna Kierkegaard

  Ovanligt många glada inlägg i chatten i dag! Tack allihopa. Hoppas ni får en trevlig onsdag. Nu stänger vi butiken för den här gången.

 • Jag röstar blått men vad högerpartierna nu gjort är en skam. Har de ingen förståelse för spelteori? Om vi gör så, kan detta och detta hända. Hålla på och gambla med vår natoansökan är inte bara oansvarigt utan direkt farligt!

  Björn

  Ja, just nu borde de föra fram sin egen politik inför valet i stället för att ägna sig åt att skapa oreda utan någon nytta.

  Susanna Kierkegaard
 • Men Jonas, ställ de kritiska frågorna istället för att gnälla. Som oppositionen gör, utan egna alternativ

  Lars Thulin

  Han får göra om, göra rätt nästa chatt!

  Susanna Kierkegaard
 • Några tankar om statsministerns uttalade hot om att göra misstroendeförklaringen mot justitieministern till en kabinettsfråga, genom att hävda att ett misstroende mot en enskild minister medför att hela regeringen avgår, per automatik?

  Bosse

  Jag tycker att det var rimligt gjort. Justitieministern är så central, har riksdagen inte förtroende för honom har de inte förtroende för regeringen. Visar också att det är allvar. Oppositionen ska inte tro att misstroendeomröstningar är någon lek.

  Susanna Kierkegaard
 • Regeringen är kollektivt ansvarig för sin politik enligt grundlagen. Är man missnöjd med politiken skall misstroende riktas mot stadsministern. Misstroende mot enskilt statsråd skall riktas om den fått grav kritik från KU. Den borgerliga oppositionen verkar dock strunta i detta, de har förvandlat riksdagen till en lekstuga med Jimmie Åkesson som lekledare. Det är oförståeligt att Ulf Kristersson vill leka hela havet stormar och ge den politiska vilden ett sådant inflytande samtidigt som vi gör en Nato ansökan. Sandlåda

  Stefan

  Ja det är lite lekstuga över allt just nu.

  Susanna Kierkegaard
 • Varför är det ingen som nämner att polisen har ansvar? Morgan Johansson får all skit som sker på gator o torg. Varför är det så tyst om föräldrarnas ansvar?

  Juni Goransson

  Jag tycker att det finns en diskussion om det! Känns som att det enda det pratas om just nu är poliser, flerbarnstillägg osv...

  Susanna Kierkegaard
 • Det hade varit bättre om Magdalena hade släppt Morgan. Då hade hon kunnat vinna valet. Han är ingen tillgång, bara en belastning.

  SVEN OLOV CARLENS

  Så kan man tycka. Men jag tror inte att det är bra att steka ministrar på det sättet. Ska man byta ut dem, gör man det helst på sina egna villkor.

  Susanna Kierkegaard
 • Vilken pinsam chatt! Vad är detta för svar ni väljer ut? Inga diskussioner alls bara ryggdunkningar och emojis?? Ställs inga frågor? Putin hade varit nöjd

  Jonas

  Jag har faktiskt aldrig varit med om en såhär positiv chatt! De flesta verkar hålla med.

  Inte mitt fel :-)

  Susanna Kierkegaard
 • Ska vi tillåta oppositionen att fortsätta detta barnsliga och oförskämda snack på snudd till olagligt

  Ann-marie Andersson

  Haha! Får hoppas att det visar sig i valresultatet.

  Susanna Kierkegaard
 • Låt Ebba Busch göra, det Ebba Busch gör bäst: partaja!

  Birgitta

  Ja nu har väl klubbarna på Stureplan öppnat igen :-)

  Susanna Kierkegaard
 • Hej Susanna! Kunde inte uttrycka mej bättre! Huvudet på spiken! Kristerssons flin när hans duktiga flicka levererade ”erbjudandet” sa en del!

  Mc

  Malin Carlsson

  Tack Malin!

  Susanna Kierkegaard
 • Ulf Kritersson kallar sig den vuxne i rummet. Måte Gud bevare barnen i det rummet! Och om han blir stasminister och ska leda Sverige in i Nato, måtte Gud bevara Sverige. Och Nato.

  Pär Axelsson

  Haha!

  Susanna Kierkegaard
 • Jag har aldrig röstat på S men nu är det risk för ingen av de 4 verkar inte tänka så långt näsan räcker en gång

  Hans O Roos

  Välkommen till gänget!

  Susanna Kierkegaard
 • 👏👏👏

  Charlotta Andersson

  Tack Charlotta!

  Susanna Kierkegaard
 • Att under en valrörelse slunga så många misstroendeförklaringar som möjligt, istället för att lansera egna visioner och förslag är ett ideologiskt fattigdomstecken.

  Gnutobias

  Verkligen.

  Susanna Kierkegaard
 • Bra text Susanna. Men det finns en långsiktig effekt av den tragikomiska sandlåda som förr kallades Sveriges riksdag. Nämligen att folk i allmänhet förlorar förtroende för vår parlamentarism och ytterst demokrati. De upplever att riksdagsmännen struntar i att lösa problem och bara bråkar med varandra. Eftersom det är det enda de kan. Det i sin tur öppnar vägen för andra sätt att styra ett land. De som Orban, Putin och Trump gillar. De ledare som SD gillar. Så tror du att SD:s sandlådelek egentligen har det syftet? Att Sverige ska överge det vi kallar demokrati? Och kommer de lyckas?

  Lasse Thulin

  Hej Lasse! Det finns nog en risk att folk ser på den långa regeringsbildningen, KU-anmälningar, misstroendeomröstningar och undrar vad de håller på med i riksdagen egentligen. Men jag tror också att de flesta ser att det är oppositionen med SD i spetsen som orsakar kaoset.

  Demokratin i Sverige är stark :-)

  Susanna Kierkegaard
 • Just nu undrar jag bara hur lågt det går att sjunka som politiker i jakten på väljare! Den värdighet som präglat svensk politik utarmas allt mer och är så sorgligt att bevittna.

  Sen måste ju snart alla förstå SD:s verkliga agenda! Att bara skapa kaos, söndra och förstöra

  Håkan

  Ja, tror faktiskt att folk ser det nu. Börjar bli för mycket.

  Susanna Kierkegaard
 • Hej Susanna!

  Märkligt nog har jag inte hört någon fråga Bush vad hon menar med ” lösa ut Amineh Kakabaveh”. Sedan är det som du skriver illa av Magdalena att överväga ett sådanterbjudande som om det vore något normalt. Vad händer sedan med Sverige ifall det här gänget kommer till makten om några månader? Tror dem som röstar på dem att kriminaliteten kommer att försvinna?

  Däremot så tror jag att texter som denna inte blir så lätt att publicera och fackliga organisationer, public service och ”icke trogna” tidningar kan komma att försvinna.

  Det är bara att titta på Ungern och Polen!

  Max

  Busch menar nog bara att Kakabaveh tappar sin vågmästarroll om regeringen får KD med sig.

  Är inte orolig över pressfriheten i Sverige, däremot vore det tråkigt om public service fick mindre pengar.

  Susanna Kierkegaard
 • Hej . Det är så ONÖDIGT med alla dessa missförtroende omröstning som inte leder nånting alla . Gå samman o gör det bästa för landet men det är väl så att makt söndrar inte helst . Finns bara ett ord på skite . Patetiskt

  Janne S

  Ja, det är verkligen onödigt. Särskilt när de antagligen vet att de inte får ihop en majoritet. Slöseri med allas tid, oseriöst.

  Susanna Kierkegaard
 • Politiska vilden lamslår Sveriges Natoansökan, Det var det KD ville befria S från vilden.

  Bo

  Det är ju oppositionen som väckt misstroende, inte Kakabaveh. Inte hennes fel, hon försöker bara få så stort inflytande som möjligt.

  Susanna Kierkegaard
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.