Amazon är minst lika farligt som en tornado

"Fortsätt leverera” om det så kostar dig livet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Fortsätt leverera”. Det var det svar som skickades till en av Amazons utkörare den 10 december, när hon uppmärksammade sin chef på varningar om en tornado. Kort tid därefter nådde virvelvinden e-handelsföretagets lager i amerikanska Edwardsville, Illinois, och lämnade sex döda efter sig. Nyhetssajten Bloomberg har tagit del av meddelandena.

Snäppet mer bisarrt blir det. Utköraren fick veta att om hon skulle få för sig att återvända till varuhuset snarare än att ta skydd där hon befinner sig kan det tolkas som att "du vägrar din rutt vilket i slutänden innebär att du står utan jobb i morgon”.
Det säger något om Amazons prioriteringar. Leverans framför allt, även i dödligt oväder.

Kändisresor i rymden

Man ska väl inte bli förvånad. Hotet om att bli sparkad mitt i en dödlig storm är ett talande exempel på hur cyniskt Amazon är. Medan grundaren Jeff Bezos, en av världens rikaste människor, bjuder sina kändiskompisar på resor till rymden riskerar hans anställda sitt liv nere på marken.

Det är nämligen inte en isolerad incident vi pratar om. I USA har Amazon vid upprepade tillfällen bara under de senaste åren förväntat sig att deras lageranställda ska komma till jobbet trots riskfyllda orkaner och snöstormar. Om detta rapporterar Vice. Man kan fråga sig vad som är farligare, ovädret i sig eller den resultatjagande arbetsgivare som tvingar dig att gå ut i det.

I ljuset av detta måste man ifrågasätta Amazons interna motto: "Work hard, have fun, make history”. Vad gäller de anställda verkar det som att det framför allt är det första, att jobba hårt, man lägger vikt vid. Sedan kan grundaren Bezos ägna sig åt det andra, att ha kul och skapa historia.

Svalt intresse

Nu har det gått drygt ett år sedan företaget etablerade sig på den svenska marknaden. Intresset för sajten verkar ha varit ganska svalt sedan dess men det oroar inte Sverigechefen Gulfem Toygar som har uttalat att de "tänker hundra år framåt”.

Det finns anledning att ta henne på orden. Vi pratar ändå om ett företag som 2020 omsatte 3 350 miljarder kronor, eller drygt tre gånger så mycket som svenska statens inkomster samma år. En sådan aktör har både tid och pengar för att vänta in mer gynnsamma tider.

Möjligen får detta en och annan småskalig e-handlare att svettas. Desto mer oroande är det för svenska arbetstagare. Amazon har förvisso använt sig av en underentreprenör vid etableringen i Sverige, men på hundra år kan mycket hända. Kanske inser Bezos att det blir billigast att kapa mellanhanden för att Amazon själv ska bli arbetsgivare på svenska lager.

Då kommer man nog få räkna med att "jobba hårt” – och att till varje pris fortsätta leverera.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN