Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Fråga din kompis hur jobbet känns

Om du pallar med att lyssna på svaret

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Smittspridningen varit ett bekymmer inom hela handeln.
Smittspridningen varit ett bekymmer inom hela handeln.

LEDARE

En god vän till mig jobbar på Systembolaget. När jag får tillfälle att höra hur det går för henne följer i regel en genomgång av större eller mindre incidenter som skulle kunna dränera vem som helst på energi. Coronapandemin har gett henne ännu mer av den varan.

Det kan handla om sådant som gör dagen lite stökigare även i vanliga fall. Någon som snattat, en överförfriskad person eller en kund som helt uppenbart ska köpa ut och därför måste nekas. Små och stora problem som ju kommer med jobbet.

Det måste tolkas som att en av fem arbetsgivare inom handeln inte tar vare sig pandemin eller sina anställda på allvar

I år har en hel arsenal av små knepigheter lagts till listan över saker att ha koll på. Folk får till exempel inte stå för nära varandra i kassakön vilket kräver en förskolelärares tålamod av min vän.

Hon upplever att viruset tas på allvar av cheferna. Men det är helt enkelt så att hennes jobb under pandemin till viss del går ut på att oroa sig för smittspridning bland kunderna. Hur tjockt plexiglaset framför kassan än är går det inte att komma ifrån.

För många gör för lite

Det här gäller inte bara på Systembolaget. Inom hela handeln har smittspridningen varit ett bekymmer. Men i alldeles för många fall går det inte att säga att arbetsgivaren åtminstone gjort vad som går att göra.

Bara hälften av arbetsgivarna inom handeln har tagit fram städrutiner anpassade efter viruset. Ännu färre, 30 procent, har försett sina anställda med skyddsutrustning. Det är ett urval av de åtgärder som fackförbundet Handels frågat skyddsombud om i en enkätundersökning.

Ungefär en femtedel av skyddsombuden tycker att betsgivaren inte gjort tillräckligt för att anställda ska känna sig trygga i förhållande till covid-19. Det måste tolkas som att en av fem arbetsgivare inom handeln inte tar vare sig pandemin eller sina anställda på allvar.

Påverkar samhällssynen

Samma undersökning visar att 43 procent av de anställda inte varit delaktiga i riskbedömningen kring covid-19 alls. Med sådana chefer är det svårt att känna att man har något inflytande över sin arbetsmiljö.

Det är sådant man kan ha svårt att skaka av sig efter arbetsdagen. Men det stannar inte där. Enligt en rapport från tankesmedjan Arena Idé kan våra arbetsförhållanden ha något att göra med vår syn på samhället. Det finns till exempel en koppling mellan att man som anställd inte har inflytande över sin arbetsplats och att man inte känner sig delaktig i samhället.

Människorna inom handeln kan tyvärr inte få någon klapp på axeln i dessa tider. Men känner du någon som arbetar i butik tycker jag att du ska fråga hur de har det på jobbet. Om du pallar med att lyssna på svaret, vill säga, för du kommer antagligen inte att få höra någon solskenshistoria.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Amazon är ett hot mot det svenskaste vi har

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Systembolaget

Arbetsmiljö

Arena Idé

Covid-19

Coronaviruset

Handelsanställdas förbund

Arbetsrätt