Mejla

Jonna Sima

Coronahjältarna ska inte tvingas till socialkontoret

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den som blir sjuk måste kunna känna sig trygg

Aftonbladet har tidigare skrivit om undersköterskan Christine Udding som blev långtidssjuk i covid-19 i våras när hon vårdade coronasjuka patienter. Fortfarande lider hon av bland annat hjärntrötthet och koncentrationssvårigheter och klarar bara av att jobba halvtid. I början av november ringde Försäkringskassan och sa att hon är utförsäkrad. 180-dagarsgränsen är passerad och då dras sjukpenningen in var beskedet. Kan hon inte jobba inom vården ska hennes arbetsförmåga prövas mot jobb som kanske inte ens finns i verkligheten.
Så kan vi inte behandla de som har arbetet i frontlinjen mot pandemin.

Omänskligt system

En stor anledning till att Socialdemokraterna vann valet 2014 var att svenskarna ville ha en trygg sjukförsäkring. Stefan Löfvens regering tog bort den bortre gränsen för hur länge det gick att vara sjukskriven, men införde samtidigt striktare bedömningar. I praktiken har det blivit svårare att få ett sjukintyg. Dessutom ska människors arbetsförmåga bedömas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. Det innebär att en undersköterska som Christine Udding tvingas söka jobb som hon inte ens är utbildad för, trots att hon med längre rehabilitering skulle kunna återgå på heltid till sitt vårdyrke.
Det är ett omänskligt och samhällsekonomiskt hänsynslöst system som Socialdemokraterna har varit med och skapat.

I år har det skett en kraftig ökning av antalet personer som blir av med sin sjukpenning efter 180 dagar. 2015 var det 10 procent av alla sjukskrivna som fick avslag när deras arbetsförmåga skulle prövas mot hela arbetsmarknaden. Hittills i år har 40 procent blivit av med sin sjukpenning efter 6 månaders sjukskrivning.
– Det är inte acceptabelt, vi kan inte ha det så, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till Ekot.

Sätta tryck på januaripartierna

Samma sak sa han för några veckor sedan när tidningen Arbetet tagit fram siffror som visar att var femte som får försörjningsstöd egentligen är sjuka. På så sätt dumpar staten över kostnaderna på kommunerna.
Shekarabis fördömanden ekar tomt, nu krävs handling. Det finns en färdig utredning för hur regelverket kan bli rimligare och tryggare. S måste sätta tryck på januaripartierna C och L. Vänsterpartiet är redo att stötta förslaget.
Christine Udding ska få möjlighet att bli frisk och kunna gå tillbaka till sin arbetsplats, inte bli tvingad till socialkontoret.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.