Mejla

Ingvar Persson

Världen drar en suck av lättnad

Donald Trump blir en historisk parentes

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det blev jämnt, alldeles oerhört jämnt. De senaste dygnen har all nyhetsrapportering dominerats av det amerikanska presidentdramat. Donald Trump var nära att göra det igen.

Han höll på att slå opinionsinstituten, vadslagningsbyråerna och alla anständiga människor och försäkra sig om fyra år till. Men men just nu tyder allt på att han snubblade på målsnöret. Alla röster ska räknas, och på många håll räknas igen. Domstolar ska ta ställning till mer eller mindre påhittade stämningar. Men just nu tyder allt på att Joe Biden kommer att vinna valet.

Trump lär få ägna den kommande tiden åt domstolsprocesser och självömkan. Vi andra måste analysera hur en så totalt olämplig politiker ens kunnat komma i närheten av en andra period.

Ändå, just nu är det bara lättnad vi känner. Politik är en sport där det inte delas ut några silvermedaljer. Donald Trump kommer att bli en parentes. Nu tycks världen kunna avsluta den.

Underminerar demokratin

Vi slipper en amerikansk president som varit beredd att underminera hela det demokratiska systemet, till synes med det enda målet att kunna stanna kvar i Vita Huset.

Vi slipper en president som gjort lögner och rena fantasier till sitt främsta politiska verktyg, och som betraktar journalistik och fria medier som fiender. En president som utövat påtryckningar på det juridiska systemet, gång på gång givit prov på en kvinnosyn från grottstadiet och som uppmuntrat inhemsk terrorism.

Världen behöver inte längre anpassa sig till ett USA där presidenten använder utrikespolitiken som ett verktyg för att smutskasta politiska motståndare. Inte till en administration som vill köpa väljare med hjälp av handelsavtal med utländska stormakter.

USA kommer att få en president som håller de avtal man ingått, och som inte förnekar att jorden håller på att kollapsa under människans klimatpåverkan. Det nya USA kommer inte att lämna världshälsoorganisationen mitt under en pandemi, eller hota med handelskrig så snart andan faller på.

Världen, en bättre plats

Så där skulle vi kunna fortsätta. President Trump skapades av det samhälle som fanns innan 2016, det är sant. Och Joe Biden är kanske inte historiens mest karismatiske politiker. Men världen blir en bättre plats när Donald Trump tvingas flytta ut ur Vita Huset.

Vi skulle kunna säga att valet har avgjorts med minsta möjliga marginal. Samtidigt har valdeltagandet varit rekordhögt och mycket tyder på att Joe Biden inte bara kommer att ha fått flest röster. Han kan ha fått flest röster i historien.

Det amerikanska folket har sagt sitt, och vi andra har anledning att känna tacksamhet.

Lättnaden över att Trump ser ut att förlora är kanske starkare än glädjen över att Biden den 20 januari nästa år kan installeras som USA:s 46:e president. Mycket starkare till och med.

Men lättnad är faktiskt ingen dålig känsla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.