Mejla

Ingvar Persson

Regnvåta pensionärer köar för att få vaccin

Stockholm har misslyckats, för vilken gång i ordningen?

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pensionärer som köar för vaccin utanför Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.
Foto: LOTTE FERNVALL
Pensionärer som köar för vaccin utanför Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.

LEDARE

I helgen uttalade regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström de förbjudna orden. Vi kommer inte att nå målet att alla vuxna i vårt land ska ha erbjudits full vaccinering innan juli.

"Det kommer att ta lite längre tid", förklarade Bergström bland annat i SVT. Förhoppningsvis kan alla hinna få en spruta, och kanske kan det till och med räcka. Vaccinsamordnaren är just nu mycket optimistisk över de doser som ska komma från företaget Johnson & Johnson.

Att uttalandet inte skapade mer uppmärksamhet visar bara en sak. Alla utom Richard Bergström själv och socialminister Lena Hallengren har för länge sedan förstått att planen inte skulle hålla. Rubriker om fördröjda och inställda leveranser har talat sitt tydliga språk.

Används av oppositionen

Politiskt kommer förseningen att användas av oppositionen. Oavsett om den beror på EU:s upphandling, läkemedelsdirektörernas oförmåga eller Boris Johnsons handelshinder lär Kristersson, Bush och de andra peka på Hallengren och utkräva ansvar.

Ute i verkligheten är det nog viktigare att vaccineringen kan genomföras så fort och så bra som det bara är möjligt.

I helgen kunde bland annat Aftonbladet berätta om vaccinationsmottagningen på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. När ryktet spreds att mottagningen öppnat för drop-in samlades snabbt långa köer utanför.

Som en rockkonsert

Bilderna från Stockholm påminner om den tiden när det fortfarande släpptes biljetter till rockkonserter, även om publiken kanske var lite äldre. 75-plussarna väntade i regnet. Många, bland dem krögaren Carl Jan Granqvist, tvingades vända om när doserna tagit slut.

Så här ska det inte gå till. Folksamlingar, rykten och genomblöta pensionärer borde inte ha någon plats i kampen mot coronaviruset. Region Stockholm har misslyckats igen, för vilken gång i ordningen?

Anstormningen visar ändå hur stark längtan efter vaccin är. Sprutan är inte bara nyckeln till ett mer normalt liv. För många av dem som köade i regnet utanför Sabbatsbergs sjukhus skulle den kunna rädda livet.

Vaccinet räddar liv

Trots att rubrikerna och de politiska grälen handlar om tillkortakommanden räddar nämligen vaccinet redan liv. I slutet av förra veckan hade drygt en miljon svenskar fått minst en dos. Omkring 450 000 var färdigvaccinerade. Trots alla rubriker handlar det oftast om personer som verkligen skulle kunna råka illa ut ifall de blivit sjuka.

Alla kommer inte att hinna vaccineras färdigt innan halvårsskiftet, men enligt Richard Bergstöm ska ändå fem miljoner ha hunnit få båda sina sprutor. Nu måste regionerna, också Stockholm, se till att rätt personer hamnar först i kön.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.